Росіяни не довіряють долару — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни не довіряють долару

Валюта
3501
Стрімке падіння американської валюти змусило росіян змінити своє ставлення до долара. З 2002 року число тих, хто довіряє долару, упало з 35 до 3%. А найбільш престижною валютою серед населення Росії виявився не євро, а рубль. 61% громадян країни відчувають довіру до національної валюти. 27% віддали свою перевагу євро. Однак це не заважає людям активно купувати іноземну валюту, у тому числі і долари.
Відповідно до результатів опитування фонду "Громадська думка", 61% росіян найнадійнішою валютою вважають рубль, 27% опитаних заявили, що найбільше довіряють євро, а 9% завагалися з відповіддю.
При цьому тільки 3% підтвердили, що найбільше довіри в них викликає долар. В 2002 році долару довіряли 35% громадян Росії, а євро - 11%.
Однак росіяни активно скуповують іноземну валюту, у тому числі долари.
У лютому поточного року, за даними Банку Росії, громадяни країни виявили незвичайну активність у плані покупки валюти, чистий попит на яку досяг максимального значення за два останні роки.
Причому вперше з листопада 2006 року попит населення країни на долари перевищив його пропозицію. При цьому чистий попит населення на американську валюту склав 0,2 млрд доларів.
Більшість росіян, що мають заощадження, воліють зберігати їх у рублях (20%). Кожен сьомий росіянин, що має заощадження, тримає їх у євро, і лише 1% росіян - у доларах.
Зниження курсу долара ніяк не відбилося на особистому матеріальному становищі більшості опитаних росіян. Про це заявили 70% учасників опитування.
Тільки 14% сказали, що зниження курсу долара пішло їм на шкоду. 13% завагалися з відповіддю, а 3% навіть зуміли знайти в цьому для себе вигоду.
ФГД також поцікавився в росіян їхньою думкою щодо причин зниження курсу долара.
Найпоширеніша версія, що звучала у відповідях, - ослаблення американської валюти обумовлено економічною кризою і проблемами в економіці США. Так вважають 20% опитаних.
7% пов'язують зниження вартості долара зі збільшенням ціни на нафту, 6% - зі зміцненням євро і європейської економіки, а 4% респондентів упевнені, що зниження вартості американської валюти - це результат чийогось наміру.
При цьому половина росіян не змогли відповістити на запитання.
Цікаво, що менше половини (40%) росіян сьогодні стежать за курсом долара. 58% не цікавляться цим. Однак про те, що він падає, поінформована переважна більшість респондентів: 65% "знають" про це, ще 26% "щось чули", і лише для 6% даний факт виявився новиною.
Перспективи долара бачаться громадянами Росії в основному в темному світлі. На думку 37% росіян, рубль буде рости, а долар, відповідно, падати, 35% учасників опитування не стали давати прогноз, 19% порахували, що курс залишиться таким, як зараз. І тільки 10% думають, що долар поверне втрачені позиції.
Аналітики висловлюють різні думки із приводу подальших перспектив американської валюти. Багато хто говорить про те, що до кінця року вона відіграє падіння.
Фінансовий аналітик FxTeam Олександр Купцикевич відзначає, що на тлі уповільнення світової економіки варто чекати зміцнення рубля. "До кінця 2009-го долар може коштувати порядку 20-22 рублів за умови, що провідні центробанки світу не перейдуть до зміцнення американської валюти", - вважає Олександр Купцикевич.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас