Туркменський газ пробився в Євросоюз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменський газ пробився в Євросоюз

Енергетика
269
Євросоюз досяг першого успіху в переговорах із країнами Середньої Азії про поставки газу. Туркменія погодилася вже з 2009 року зарезервувати 10 млрд кубометрів газу для ЄС. Цей газ уже обіцяний Росії та Китаю.
Подібна політика ЄС, вважають в "Газпромі", уже привела до подорожчання середньоазіатського газу для України з $130 за тисячу кубометрів в 2007 році до $179,5 в 2008-му і, за прогнозами, до $240 в 2009 році.
Наприкінці минулого тижня представники Євросоюзу провели низку зустрічей з керівництвом країн Середньої Азії в Ашхабаді. За підсумками переговорів комісар зовнішніх зв'язків ЄС Беніта Ферреро-Вальднер в інтерв'ю британській газеті The Financial Times повідомила про перші конкретні домовленості щодо постачання у Європу середньоазіатського газу. "Голова Туркменії запевнив нас, що 10 млрд кубометрів газу на рік буде зарезервовано для ЄС із 2009 року, - пояснила вона. - На додачу є можливості для участі ЄС у тендерах на розробку нових родовищ".
У цілому ЄС імпортує 300 млрд кубометрів газу на рік, тобто Туркменія забезпечить із них тільки трохи більше 3%. Але Ферреро-Вальднер підкреслила, що це "важливий перший крок у пошуках альтернативних постачальників газу", що може зменшити енергетичну залежність Європи від Росії.
Однак дотепер не вирішено питання про те, як газ буде доставлений у Європу. Росія в транзиті відмовляє. "Всі транспортні потужності країн Середньої Азії були законтрактовані під придбані нами обсяги газу до 2010 року. Нам незрозуміло, що має на увазі єврокомісар, резервуючи в Туркменії на 2009 рік 10 млрд кубометрів", - пояснив прес-секретар "Газпрому" Сергій Купріянов.
Ферреро-Вальднер повідомила про три можливі шляхи транспортування туркменського газу в Європу: будівництво трубопроводу між Туркменією та Азербайджаном по дну Каспійського моря, будівництво наземного газопроводу в Азербайджан, скраплення газу і перевезення його танкерами по морю.
Діючих газопроводів між Туркменією та Азербайджаном немає. Але якщо європейським енергокомпаніям удасться законтрактувати невеликі танкери СПГ і доставити його на інший берег Каспію, можна буде експортувати незначний обсяг по газопроводу Баку-Тбілісі-Ерзурум потужністю 8 млрд кубометрів на рік.
Якщо домовленість ЄС і Туркменією буде закріплена довгостроковими угодами, країна може стати однією з ресурсних баз майбутнього газопроводу Nabucco з Туреччини в Європу. Директор агентства East European Gas Analysis Михайло Корчемкін вважає, що Nabucco плюс підводний газопровід між Туркменією та Азербайджаном (довжиною 200 км і вартістю $900 млн) буде набагато вигідніше для Туркменії, ніж участь у прикаспійському газопроводі (проект із "Газпромом").
У першому випадку, пояснює експерт, всі витрати беруть на себе європейські компанії. А в другому кожна країна зобов'язалася побудувати трубопровід на своїй території.
Але проблемою залишається обсяг газу в Туркменії. В 2007 році країна продала "Газпрому" близько 40 млрд кубометрів, ще порядку 10 млрд кубометрів спожила сама, приблизно стільки ж поставила Ірану. План видобутку на цей рік - 80 млрд кубометрів, але дотепер Туркменія більше 65 млрд кубометрів на рік не добувала. У той же час за рамковою згодою з Китаєм він повинен закуповувати в Туркменії з 2009 року 30 млрд кубометрів газу на рік.
За неофіційною інформацією, газ для ЄС заберуть із китайських контрактів. Джерело в "Туркменгазі" пояснює, що ідея угоди з ЄС виникла після безрезультатних переговорів з Китаєм. "Договір з ними дотепер не підписаний. Китай намагається влаштувати нам диктат ціни, оскільки він, як і Росія, монопольний покупець. Ми хотіли продати Пекіну газ по $195 за тисячу кубометрів. Але якщо Росія погоджується на плавне підвищення цін, то Китай взагалі відмовляється брати газ за цінами вище $100 за тисячу кубометрів. Тому якщо ми підпишемо з ЄС угоду, то покажемо Китаю, що в нас уже світові ціни", - пояснив співрозмовник.
У ЄС попередні домовленості з Туркменією розцінюють як серйозну перемогу та планують розширити їх на інші країни Середньої Азії. Беніта Ферреро-Вальднер повідомила, що незабаром має намір відвідати Ташкент і провести переговори з енергетичної тематики. Проекти будівництва транскаспійського газопроводу з Узбекистану і Казахстану обговорюються в ЄС протягом останніх декількох років.
Подібна політика ЄС, вважають в "Газпромі", уже привела до подорожчання середньоазіатського газу для України з $130 за тисячу кубометрів в 2007 році до $179,5 в 2008-му і, за прогнозами, до $240 в 2009 році. Максим Шеїн з "Брокеркредитсервісу" оцінює середню ціну поставок газу європейським споживачам за довгостроковими контрактами під кінець року в $360 за тисячу кубометрів, в "Газпромі" говорили про $354.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас