Інвестиції ошаліли — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестиції ошаліли

Валюта
808
На початку квітня видавничий дім "Комерсант-Україна" та український Альфа-банк провели в Києві міжнародний круглий стіл, присвячений інвестуванню в умовах кризи на фінансових ринках.
Всупереч побоюванням експертів в 2007 році, світова криза ліквідності не привела до втечі іноземного капіталу з української економіки, як акціонерного, так і боргового.
Навпаки, в IV кварталі минулого року зафіксований рекордний приплив валютних кредитів. Ці "спекулятивні" кошти насамперед несуть ризики прискорення інфляції та появи проблем у фінансовому секторі, упевнені експерти.
Несподіване вкидання
Наприкінці 2007 року, коментуючи наслідки фінансової кризи в США для українського ринку, українські банкіри говорили про найбільш песимістичні прогнози. Збільшення ставок по синдикованих кредитах для українських банків на 1-7%, у той час як випуск єврооблігацій був повністю заморожений, викликало загальне побоювання нестачі коштів для подальшого нарощування кредитного портфеля, що було небезпечне різким гальмуванням розвитку економіки України.
Але вже на початку 2008 року стало зрозуміло, що фінансова криза зробила український ринок більш перспективним для інвестицій у порівнянні з розвиненими країнами, наприклад США, які зіткнулися з загрозою рецесії.
"Міжнародні спекулянти сильно втратили на подіях у США. Тому їм необхідно компенсувати свої збитки і йти на ринки з більшим ризиком, але й з більшою прибутковістю", - упевнений президент Української асоціації фінансових аналітиків Юрій Прозоров. В одному з останніх звітів про компанії ринку нерухомості (саме він став каталізатором глобальної фінансової кризи), які працюють у Центральній і Східній Європі, американський банк Morgan Stanley включив Україну в список найбільш привабливих для інвестування країн.
Аналітики банку впевнені, що економіка України менш схильна до уповільнення темпів зростання завдяки збереженню активного збільшення внутрішнього попиту. Серед інших перспективних країн регіону Morgan Stanley називає Росію, Хорватію та Сербію.
Цю тенденцію підтверджують дані Нацбанку. За його розрахунками, в IV кварталі 2007 року заборгованість українських банків по зовнішніх валютних кредитах виросла на $5,163 млрд - рекордний приріст за один квартал за всі роки незалежності України. Її загальна сума на 1 січня склала $30,971 млрд.
При цьому за допомогою випуску облігацій було залучено банками лише $469 млн - більша частина коштів надійшли у вигляді прямих банківських кредитів: збільшення короткострокових кредитів склало $1,094 млрд, довгострокових - $2,776 млрд. На депозити в українські банки, які забезпечують прибутковість вищу, ніж у Європі та США, нерезиденти поклали додатково $844 млн. Аналогічна ситуація спостерігалася в корпоративному сегменті - зовнішня валютна заборгованість виросла на $3,371 млрд.
Не віджахнула глобальна фінансова криза і прямих іноземних інвесторів. В IV кварталі 2007 року, за даними Держкомстату, приріст прямих інвестицій в Україну склав $2,6332 млрд, що не набагато менше від обсягу інвестицій, вкладених в українську економіку в III кварталі - $2,6844 млрд, коли з'явилися перші ознаки кризи, викликані проблемами на американському іпотечному ринку сегмента subprime.
Експерти неоднозначно оцінюють вплив припливу в Україну короткострокових капіталів на фінансовий сектор. "Перебалансування активів уже відбувається, - говорить економіст Світового банку Руслан Піонтковський. - Люди біжать зі США і вкладають свої активи як у товари, так і у нові ринки".
За оцінками Світового банку, ці події підтримають зростання ВВП України. "Ми очікуємо збереження високих темпів економічного зростання, що є продовженням високого попиту на сталь, у тому числі викликаного втечею капіталу в сировинні ринки",- повідомляє Піонтковський.
Недовгий ефект
Прозоров вважає, що приплив капіталу в Україну може прискоритися в II півріччі. "Успішність втечі фінансів в Україну повинна викликати збільшення інтересу спекулятивного капіталу до нашої країни", - пояснює він. Більш критичний директор ІК Galt & Taggart Securities Сергій Лесик: "Приплив капіталу поки непомітний. Він імовірний надалі, але проведені Нацбанком заходи щодо жорсткості зовнішніх кредитів роблять Україну нецікавою для спекулятивного капіталу".
За оцінками Прозорова, американська криза "протриває мінімум до президентських виборів у США", які відбудуться 4 листопада. "Повільна реформа Федеральної резервної системи не дає підстав говорити про якнайшвидше закінчення кризи. Імовірно, вона закінчиться лише в наступному році", - вважає експерт. З такою оцінкою погоджується член ради Нацбанку, директор Інституту економіки та прогнозування НАН Україна Валерій Геєць. "Видужання економіки США займе не менше півроку. Що стосується економіки Євросоюзу, подолання кризи займе три-шість місяців, і то за умови, що криза не почнеться в одній із країн ЄС, наприклад в Іспанії", - говорить він.
Капітал затаїв ризики
Експерти вагаються з відповіддю, наскільки приплив капіталу, як на український фондовий ринок, що очікується ближче до осені, так і у вигляді прямих або венчурних інвестицій, може прискорити зростання української економіки. Як відзначив експерт ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук, "негативні наслідки можливого зростання цін непорівнянні з позитивом від припливу в економіку грошей".
За оцінкою Геєца, вплив інвестицій на зростання економіки буде залежати в першу чергу від глибини його проникнення. "Якщо він обмежиться лише споживчими кредитами, то вплив буде невеликим. Якщо ж він піде в кредити підприємствам, зростання економіки збільшиться одночасно з ризиками", - говорить він.
Завершення фінансової кризи і "видужання" економіки США, рецесію якої очікує Міжнародний валютний фонд, може привести до відтоку портфельного капіталу з України. "Спекулятивний капітал завжди біжить із країн з фінансовою кризою, але потім з легкістю повертається", - стверджує Валерій Геєць. "Може виникнути своєрідний парадокс - стабілізація економічної ситуації в США позитивно вплине на світову економіку, але для України це може означати відтік капіталів", - упевнений Піонтковський. З такою оцінкою погоджується Прозоров: "На жаль, в Україну йде спекулятивний капітал, що з легкістю може піти з економіки. Середньострокові позики поки до нас не йдуть".
Основною загрозою для української економіки може стати збільшення цін: викуп Нацбанком зайвої кількості валюти на ринку активізує емісію гривні і збільшує грошову масу.
За оцінкою Геєца, зростання монетарної інфляції може стати новим викликом для Нацбанку. "Для втримання під контролем монетарної інфляції Нацбанку прийдеться використати всі наявні в його розпорядженні механізми, - прогнозує він. - Але якщо обсяг таких капіталів перевищить $10 млрд, наявних у Нацбанку інструментів не вистачить для втримання монетарної інфляції". У зв'язку із цим, за його словами, уже наступного тижня Нацбанк направить уряду список пропозицій щодо запобігання цій загрозі: "Це дуже великий документ - більше 60 сторінок рекомендацій співробітництва Кабміну і Нацбанку".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас