"Нафтогаз України" втретє просить кредиторів про відстрочку публікації своєї звітності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз України" втретє просить кредиторів про відстрочку публікації своєї звітності

Енергетика
196
Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" просить власників її єврооблігацій на $500 млн і нот на $200 млн продовжити строки надання аудованої фінансової звітності НАК за 2006 рік з 31 березня 2008 року до 31 травня 2008 року.
Відповідно до повідомлення Standard Bank London Holdings Plc. на Люксембурзькій фондовій біржі, своє прохання "Нафтогаз України" пояснює затягуванням переговорів з Росією щодо питання поставок природного газу в 2008 році, через що затримуються необхідні політичні рішення і юридичні дії, які могли б зняти проблему з публікацією звітності.
Банк наводить лист НАК, у якому українська газова монополія підкреслює, що український уряд надає їй підтримку щодо вирішення ситуації.
Раніше повідомлялося, що під час випуску п'ятирічних єврооблігацій в обсязі $500 млн в 2004 році "Нафтогаз України" взяв на себе зобов'язання надавати інвесторам звітність за міжнародними стандартами протягом семи місяців по завершенні фінансового року. Власники єврооблігацій можуть подати їх до дострокового погашення у випадку порушення компанією цієї інформаційної ковенанти.
Міжнародне рейтингове агентство Moody's 20 вересня 2007 року повідомило про порушення "Нафтогазом України" термінів подачі аудованої за МСФЗ фінансової звітності за 2006 рік. Потім рейтингове агентство Fitch 15 жовтня з цієї ж причини поставило рейтинги "Нафтогазу України" на перегляд для можливого зниження.
Власники облігацій погодилися відкласти термін публікації аудованої звітності до кінця 2007 року, але й цей термін був прострочений. Потім НАК знову запропонував перенести термін оприлюднення звіту до 31 березня 2008 року, і кредитори пішли на це.
У прийнятий в останні дні 2007 року держбюджет-2008 була закладена гарантія з боку держави в розмірі максимум до 12 млрд грн відносно заборгованості "Нафтогазу України" перед нерезидентами країни. Це положення стосується єврооблігацій компанії, що дозволило Fitch підвищити пріоритетний незабезпечений рейтинг НАК з рівня "B+" до "BB-" і виключити його зі списку Rating Watch "Негативний".
Раніше повідомлялося, що "Нафтогаз України" у вересні 2004 року розмістив єврооблігації по ставці 8,125% річних. Термін їхнього погашення наступає 30 вересня 2009 року. Менеджером розміщення виступав ABN Amro.
У період невизначеності восени 2007 року облігації котирувалися на ринку за низьким курсом близько 90% номіналу, що відповідало прибутковості близько 13,2% річних. Після надання в держбюджеті державних гарантій їхній курс виріс до 99% від номіналу.
НАК "Нафтогаз України" уже оприлюднив неаудовану фінансову звітність за українськими стандартами за січень-вересень 2007 року. Відповідно до неї, компанія одержала чистий дохід у розмірі 13,09 млрд грн, що на 17,6% менше від показника аналогічного періоду 2006 року і пояснюється передачею функцій із продажу газу промисловим споживачам компанії "УкрГаз-Енерго", у якій йому належить 50%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас