Кількість квартирних махінацій стрімко росте! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кількість квартирних махінацій стрімко росте!

Нерухомість
494
В Україні стрімко збільшується кількість судових слухань і кримінальних справ, пов'язаних із квартирними махінаціями.
Фахівці радять бути дуже уважними та тверезо оцінювати ризики, купуючи квадратні метри. На даний момент шахраями переповнений і первинний ринок нерухомості, і вторинний. До того ж часто новобудови здають в експлуатацію із запізненням.
Оскільки такі злочини набувають масового характеру, співробітники Печерського райуправління міліції в Києві одними з перших інформують городян, як уберегтися від шахраїв.
Іноді проблеми можуть початися через одну думку про придбання або продаж нерухомості, тому в таких випадках міліція радить дотримуватися декількох нескладних правил:
перше - найкраще звертатися в офіційне агентство нерухомості, а не шукати окремих брокерів;
друге - набагато безпечніше користуватися послугами державного нотаріуса (його роботу контролює Міністерство юстиції);
третє - забезпечені люди не завжди обтяжують себе тим, що виїжджають на огляд нерухомості, що купують, але саме на це і розраховує більшість шахраїв;
четверте - бажано самому брати участь у підготовці пакета документів;
п'яте - якщо поцікавитися в майбутніх сусідів про продавців квартири, можна з'ясувати чимало важливих для себе подробиць; також важливо поцікавитись про квартиру в ЖЕКу;
і ще одне - краще проконтролювати те, щоб ріелтор і нотаріус до підписання договору не були знайомі. Гроші за нерухомість повинні передаватися в нотаріальній конторі, у спеціальній кімнаті для перерахування та передачі суми, що повинно бути обумовлено в договорі.
Недавно повідомлялося, що квартирні аферисти були піймані в Дніпропетровській обл. Одна жінка і троє чоловіків шахрайським методом заволоділи 31 квартирою жителів Дніпропетровська. Шахраї знаходили серед своїх майбутніх жертв малозабезпечених громадян, фіктивно оформлювали документи на придбання їхнього житла. Потім переселяли власників квартир у приміщення з "нелюдськими умовами".
Проти членів організованої групи шахраїв порушена кримінальна справа за ст. 190 п. 4 Кримінального кодексу України (шахрайство в особливо великих розмірах, зроблене злочинною групою). Санкція по цій статті передбачає від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. У шахрайстві також підозрюються декілька нотаріусів Дніпропетровська, які допомагали шахраям в оформленні документів на житло.
Згідно українського законодавства, на один округ або ж на одне місто припадає необмежене число ріелторів та обмежена кількість нотаріусів, що реєструють договори купівлі-продажу. Ріелтори можуть працювати в агентстві нерухомості як офіційно, так і неофіційно, але в будь-якому разі кожний з них повинен мати посвідчення, яке б підтверджувало задіяність у цій сфері. Нотаріуси діляться на державних та приватних, підлеглих Міністерству юстиції. Вони відповідають за всі документи, які проходять через їхні руки. Офіційну діяльність державних установ вищезгадане міністерство проконтролювати може, а роботу "приватників" - лише частково.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас