ДПАУ конвертувала Кредобанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ конвертувала Кредобанк

1264
Співробітники податкової міліції в п'ятницю захопили офіс київської філії Кредобанку, закрили в ньому персонал банку і його клієнтів, відключили їхні телефони та не випускали нікого, поки не провели вилучення документів.
Свої дії в ДПАУ пояснюють боротьбою з конвертаційними центрами і відмиванням брудних грошей, до якого були причетні співробітники банку. Керівництво Кредобанку поки не коментує ці обвинувачення, але вже готує позови, щоб оскаржити дії податківців.
У п'ятницю в другій половині дня головне управління Кредобанку розіслало ЗМІ інформацію про те, що об 11.40 київську філію банку було захоплено податковою міліцією ДПАУ. "Озброєні вогнепальною зброєю та одягнені в маски співробітники податкової міліції заблокували роботу філії, не впускаючи нікого в приміщення і не даючи співробітникам банку та клієнтам проводити платежі", - говориться в прес-релізі Кредобанку.
Радник голови правління Кредобанку Роман Шостак розповів, що несподівана поява в банку людей зі зброєю була сприйнята як напад. "Коли з ноги вибивають двері, то не особливо розбереш, у який чобіт ця нога взута, - відзначив він. - Декільком співробітникам, серед яких була вагітна жінка, довелося викликати швидку. А директор філії був госпіталізований у передінфарктному стані, чому кілька годин пручалися співробітники податкової".
За його словами, співробітники Державної податкової адміністрації (ДПАУ) відключили всі стаціонарні та мобільні телефони співробітників Кредобанку і проводили обшук до 20.00 п'ятниці. Після того як податківці вилучили документи щодо розрахунково-касової діяльності філії за 2006-2008 роки, вони почали випускати людей.
У податковій міліції ДПАУ повідомили, що атака Кредобанку - це боротьба із протизаконною конвертацією грошей. "Є кримінальна справа, порушена прокуратурою Житомирської області і передана для розслідування в слідчий відділ управління податкової міліції Житомирської області за ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу - ухилення, фіктивне підприємництво і легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом, - пояснило джерело. - Прокуратура винесла постанову, на її підставі Богунський райсуд Житомира виніс 18 санкцій на обшуки в Києві та Житомирській області".
"До Кредобанку в податкової міліції питань нема, вони є до низки посадових осіб київської філії - від начальників відділу і їхніх замів до операціоністів, - заявило джерело. - Вони видавали великі суми готівки по рахунках фіктивних підприємств - близько десяти структур і приватних осіб, які в основному були зареєстровані в Житомирі. Але рахунки проводили через київський Кредобанк. Мова йде про 80 млн грн за IV квартал 2007 року. Підозрювані дають свідчення". "Ексцесів і маски-шоу не було. Були співробітники підрозділу податкової міліції фіззахисту. Вони були без масок, зі зброєю, але вона не застосовувалася", - сказав співрозмовник.
Журналіст телеканалу "24" Катерина Андрущенко стверджує протилежне. "Близько 16.00 ми приїхали до банку і спробували зайти в нього, - повідомила вона. - Незважаючи на наші посвідчення, двері нам не відкрили. У вікнах ми бачили людей зі зброєю та у масках. Співробітники банку, які прийшли в нього на другу зміну, також не могли зайти і говорили, що усередині всі телефони відключені. Біля банку чергувала швидка".
Голова правління Кредобанку Степан Кубів обвинувачення у відмиванні брудних грошей коментувати не став, але сказав, що дії ДПАУ суперечать законодавству. Тому він направив листи президентові, прем'єр-міністрові, у Генпрокуратуру, НБУ і парламентський комітет з питань фінансів і банківської діяльності. "Не думаю, що співробітники банку були причетні до таких порушень. Але дати юридичну оцінку їхнім діям ми зможемо, тільки коли нашого адвоката допустять до вилучених документів", - сказав він.
Шостак говорить, що постраждалі співробітники вже готують позови. Джерело, знайоме з діяльністю конвертаційних центрів, вважає, що дії Кредобанку малоефективні. "У податкової є плани щодо розкриття конвертаційних схем, і, коли Кредобанк засвітився, прийшов його час, - сказав він. - Претензії податківців стосуються переведення в готівку грошей. Керівництво банку про це не знає, адже цим займалися начальники відділень, з якими домовлялися прямо".
Партнер юридичної компанії "Кузнєцов і партнери" Денис Кузнєцов відзначає, що в європейських країнах податкова поліція в боротьбі з ухилянням від сплати податків застосовує навіть більш жорсткі заходи, але, на його думку, ДПАУ буде складно довести причетність співробітників банку до конвертації. На думку голови наглядової ради банку "Демарк" Олександра Стеценка, Кредобанк у будь-якому разі зазнає втрат. "Керівництву банку напевно нічого не загрожує, але в банку будуть проблеми з репутацією і втратою якоїсь частини клієнтів", - вважає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас