Туркменістан пообіцяв Євросоюзу трішки газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменістан пообіцяв Євросоюзу трішки газу

Енергетика
110
Комісарові ЄС із зовнішніх зв'язків Беніті Ферреро-Вальднер вдалося домогтися від президента Туркменістану Гурбангули Бердимухаммедова обіцянки поставляти в країни Євросоюзу до 10 млрд. кубометрів газу на рік, повідомляє Financial Times.
Після смерті Сапармурата Ніязова конкуренція за доступ до туркменських запасів газу загострилася. Після приходу до влади Бердимухаммедов пообіцяв збільшити поставки газу в Росію і Китай по трансазіатському газопроводі, будівництво якого завершується в наступному році. Одночасно обговорюється ідея будівництва газопроводу на південь у Пакистан.
США і ЄС тиснуть на Туркменістан, щоб він поставляв газ по підводному газопроводі через Каспійське море поза російською територією і щоб підключити його до проекту Набукко, що повинен зв'язати прикаспійський регіон із центральною Європою.
Ферреро-Вальднер заявила Financial Times, що президент Бердимухаммедов запевнив її, що виділить 10 млрд. кубометрів спеціально для Європи на додачу до можливих контрактів на розробку нових родовищ. Це не "гігантський обсяг", але "дуже важливий крок".
Фахівці газової галузі, не можуть сказати, як і коли можна здійснити такі поставки. Справа в тому, що весь експортний обсяг туркменського газу законтрактований до 2028 року. Країна має у своєму розпорядженні великі запаси, але ці родовища треба ще розробляти. Крім технічних труднощів розроблювачі цих родовищ можуть зіткнутися з юридичними та політичними запереченнями з боку Росії та інших прикаспійських країн.
З такими ж запереченнями може зіткнутися і будівництво підводного газопроводу в Азербайджан.
На думку Ферреро-Вальднер, зараз є 3 короткострокових варіанти. По першому з них можна з'єднати азербайджанську та туркменські офшорні платформи 60-кілометровим мінігазопроводом. Другий варіант припускає будівництво прибережного газопроводу в Казахстан із приєднанням до Азербайджану. По третьому варіанті можна скраплювати газ і танкерами перевозити його через Каспійське море.
За словами єврокомісара, пропозиція Туркменістану може бути реалізована в наступному році за умови підтримки з боку європейського бізнесу у вигляді інвестицій у розвідку родовищ та інфраструктуру.
Керуючий директор Набукко Райнхард Мічек повідомив, що будівництво трубопроводу вартістю 5 млрд. євро почнеться в 2010 році. Перша ділянка від Австрії до Анкари через Угорщину, Румунію і Болгарію буде завершена в 2013 році.
Перший газ піде з азербайджанського офшорного родовища Shah Deniz-2, що спочатку буде поставляти 8 млрд. кубометрів. Іншими потенційними постачальниками є Казахстан, північний Ірак, Єгипет та Іран.
Навіть якщо Набукко буде працювати на повну потужність 30 млрд. кубометрів, це буде дещиця в задоволенні потреб Європи в 500 млрд.кубометрів. Основний обсяг однаково буде надходити з Росії.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас