Ющенко вважає, що інфляція виросла через компенсації Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко вважає, що інфляція виросла через компенсації Тимошенко

Казна та Політика
300
Президент України Віктор Ющенко звинувачує уряд у зростанні інфляції в Україні. Обсяги інфляції в Україні за поточний період в 9,7% він назвав "божевільним ударом", а в річному вимірі, за його словами, це становить більше 34%. Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу ICTV, показаному в неділю.
Ющенко погодився з тим, що сьогодні в усім світі спостерігаються інфляційні процеси на тлі подорожчання продовольчих товарів. При цьому він висловив нерозуміння, чому це спостерігається в країні, що, практично повністю сама себе забезпечує продовольчими товарами: "Виникає питання, чому та позиція, що найбільше контролюється в країні, стала неконтрольованою по суті, коли ми говоримо про інфляцію?".
Також Президент звернув увагу на те, що річна інфляція продуктів харчування становить 42%, а за три місяці - 15%. "Що відбулося, що ціна на хліб виросла на 11%, адже в нас є зайвий хліб - 5 млн. тонн - ми не знаємо, куди подіти. Чому олія виросла, якщо взяти до попереднього року на 215%, або за три місяці на 27%? Ми - найбільший виробник олії в усім світі. І чіплятися до міжнародної кризи там, якихось процесів зовнішнього характеру - це дурості", - відмітив Ющенко.
Він відзначив, що причин інфляції може бути дві: "або дуже багато грошей випущено за певний період, або дуже мало випущено товару".
Також Ющенко відмітив, що сьогодні саме уряд, інші органи виконавчої влади найбільше впливають на зростання інфляції шляхом уливання великої грошової маси через різноманітні соціальні програми. "Якщо ми говоримо про те, який найбільший компонент, який інститут привносить витрати в гроші, то, я б однозначно сказав, що це є уряд. У найширшому розумінні: починаючи від місцевих адміністрацій, органів самоврядування і закінчуючи центральним урядом. Причому, це взаємність, взаємозв'язок, витрати уряду - інфляція, це коаліційна залежність. Коли ми говоримо про гроші", - сказав він.
Крім того, Президент розповів, що за січень-лютий витрати уряди збільшилися на 75%, з них значна частина мають готівковий характер. "Це не програма розвитку, це кошти у вигляді різних субсидій, дотацій, пільг, зарплат, пенсій і т.д. Інакше кажучи, ми повинні чітко зрозуміти, що цю політику ми повинні розосередити, зробити графік, зробити планомірне виконання бюджету по всіх статтях - і по інвестиційних і по споживчих. Тоді ми будемо мати оптимальний вплив бюджету", - відмітив він.
Також Ющенко відзначив, що сьогодні падають реальні доходи людей. У зв'язку із цим він наполягає на тому, щоб уряд і парламент почав всі необхідні кроки для захисту людей, особливо найбільш соціально не захищених, від інфляції. "Нам потрібно переглянути бюджет. Перерахувати прожитковий мінімум. І ті люди, які потребують тільки підтримки від держави, повинні цю підтримку одержати. Ця теза перебуває поза всякою дискусією. Я ні з ким не хочу вести ці дискусії. Це пряма робота парламенту та уряду", - сказав Ющенко.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас