Держборг не становить загрози для держави — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держборг не становить загрози для держави

Казна та Політика
87
Обсяги державного боргу України цілком відповідають можливостям його погашення. Про це повідомив заступник міністра фінансів України Володимир Матвійчук.
За його словами, на початок 2008 р. зовнішній державний борг України становив 53,5 млрд грн, внутрішній державний борг - 17,7 млрд грн, а гарантований - 17,5 млрд грн.
Нагадаємо, загальний обсяг зовнішньої заборгованості в березні склав половину ВВП країни.
Таким чином, за обсягом державний борг не становить загрози для держави, додав Матвійчук. Він відзначив, що Мінфін здійснює всі заходи, які спрямовані на забезпечення своїх витрат доходами від економіки і на недопущення різкого збільшення боргу.
Заступник міністра фінансів також повідомив, що в 2007 р. загальні витрати з обслуговування зовнішнього боргу були затверджені в сумі 3,2 млрд грн, з яких використано 80,9%. Загальні витрати з обслуговування внутрішнього державного боргу в 2007 р., були затверджені в сумі 1,4 млрд грн, з яких касові витрати склали 51,6 %.
У зв'язку з цим Віктор Ющенко підписав указ від 11 квітня "Про невідкладні заходи щодо забезпечення погашення заборгованості перед державою по кредитах, залучених державою або під державні гарантії". Ним глава держави доручив Кабінету міністрів прискорити доопрацювання і подати до 15 травня 2008 року на розгляд парламенту відповідний законопроект і забезпечити його супровід у парламенті. Необхідно також розробити та затвердити до 1 червня 2008 року комплексний план відповідних заходів.
Крім того, уряду доручено проробити питання щодо списання простроченої заборгованості перед державою суб'єктів ведення господарства, які визнані у встановленому порядку банкрутами та вилучені з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій і вимоги щодо погашення заборгованості яких не були задоволені у зв'язку з недостатністю їхніх активів.
Президент також доручив Фонду державного майна забезпечити під час продажу акцій підприємств, які мають заборгованість по кредитах, наданих державою або під державні гарантії, включення в обов'язковому порядку до умов договорів покупки-продажу зобов'язань покупця щодо погашення такої заборгованості. Також необхідно прийняти заходи для безумовного забезпечення стримування покупцями державних підприємств зобов'язань із погашення заборгованості по кредитах, залучених державою або під державні гарантії
За матеріалами:
Деловая Неделя
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас