Експерти: Японські НПЗ можуть повністю перейти на російський мазут — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Японські НПЗ можуть повністю перейти на російський мазут

Енергетика
106
Японія останнім часом стає головним азіатським покупцем російського мазуту, випереджаючи навіть Китай. На думку аналітиків, враховуючи зростання світових цін на нафту, японські НПЗ можуть повністю перейти на російський мазут. Про це передає Reuters.
Наприклад, японська TonenGeneral Sekiyu, яка є афілійованою компанією Exxon Mobil, і Kyokuto Petroleum Industries вже впродовж декількох місяців отримує російський мазут, більш відомий як М-100, безпосередньо з РФ. Причому, експерти зазначають, що зрештою використання мазуту виявляється набагато вигіднішим, ніж використання сирої нафти, ціни на яку останнім часом б'ють рекорди.
Так, Exxon Mobil Japan вже уклав угоду з європейським постачальником нафтопродуктів Vitol на постачання 120-140 тис. тонн російського мазуту на найближчі півроку. "На НПЗ можна без проблем змішати декілька різних нафтопродуктів. І кінцеве використання російського М-100, барель якого коштує близько 85 дол., набагато вигідніше, ніж використання сирої нафти, вартість якої на світовому ринку підскочила до 112 дол./бар", - зазначає трейдер, який вважав за краще залишитися неназваним. А за підрахунками деяких аналітиків на даний момент із Росії на Далекий Схід щомісячно експортується близько 500 тис. тонн М-100.
Тим часом, обсяги імпортованого до Японії мазуту підскочили з позначки 40 тис. тонн на початку 2007р. до 250 тис. тонн у грудні минулого року. Експерти вважають, що таке захоплення японських НПЗ російським мазутом вже призвело до того, що їхнім китайським конкурентам доводиться шукати якісь альтернативні джерела постачань, наприклад, імпортувати іранський мазут. У результаті, китайські трейдери зазначають, що цього місяця в КНР було ввезено лише три нафтові танкери, тоді як основна частина російського мазуту вирушила до Країни вранішнього сонця.
Аналітики говорять і про те, що у міру того, як світові ціни на нафту продовжують зростати рекордно швидкими темпами, існує величезна вірогідність того, що японські НПЗ зрештою повністю перейдуть на російський мазут. "У червні минулого року за барель сирої нафти давали близько 71 дол., а барель російського мазуту М-100 коштував 65 дол., і при використанні мазуту НПЗ вигравали лише 6 дол. Проте зараз, враховуючи стрімке подорожчання чорного золота, перехід на мазут стає цілком виправданим", - вважає аналітик Purvin & Gertz Віктор Шум.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас