Падіння американського долара сприяє зростанню валютних резервів Китаю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння американського долара сприяє зростанню валютних резервів Китаю

Казна та Політика
182
Валютні резерви Китаю станом на кінець березня 2008 виросли на 40% у річному вираженні і досягли нової рекордної позначки $1,68 млрд.
Про це, як передає агентство Bloomberg, Народний банк Китаю повідомив на своєму веб-сайті.
На думку експертів, опитаних агентством, включаючи головного економіста Гонконгського відділення Morgan Stanley (MS) Вана Цина (Wang Qing), настільки значне збільшення валютних резервів Китаю, обумовлене зростанням експорту, іноземних інвестицій та ослабленням американського долара, знижує ефективність зусиль китайського уряду, направлених на стримування припливу коштів і боротьбу з інфляцією, що у лютому досягла рекордної позначки 8,7%.
За заявою китайського центробанку, початі ним заходи щодо жорсткості монетарної політики отримали ефект, чому свідчить уповільнення темпу збільшення показника грошового агрегату M2 у березні до 16,3% у річному вираженні, найнижчого із січня 2007.
Щоб забезпечити контроль ліквідності центробанк збільшив норму резервування для банків, тобто розмір частки коштів, що вони повинні тримати в резерві, і не мають права видавати у вигляді кредитів, до 15,5%. Торік банк шість разів піднімав ключову процентну ставку, але утримався від її подальшого збільшення після того, як ФРС знизила вартість кредитів у Сполучених Штатах.
На думку Вана Цина, збільшення ставок тільки б підвищило привабливість китайської валюти. І щоб стримати зростання активного сальдо торговельного балансу, що обумовило вливання $41,4 млрд. у фінансову систему Китаю в I кварталі 2008, уряд цієї країни повинен забезпечити якнайшвидше зміцнення своєї валюти.
Іншою стороною цього питання, на думку економіста з UBS AG (UBS) Джонатана Андерсона, є падіння курсу американського долара, викликане кредитною кризою та уповільненням економіки США. За його словами ця обставина збільшила вартість активів, які Китай зберігає в інших валютах. За його даними, у європейських і японських активах Китай зберігає 35% і 40% своїх валютних резервів відповідно.
Тривале ослаблення американської валюти викликало серйозну стурбованість у міністрів фінансів країн “Великої сімки”, які на саміті у Вашингтоні заявили, що через це світова економіка може ще більше погіршитися найближчим часом.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас