Міжбанківський ринок знову вистрелить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанківський ринок знову вистрелить

Кредит&Депозит
972
В умовах тривалого зростання інфляції НБУ і Мінфін у другій половині квітня не стануть випускати гривню в банківську систему. Прийдешні податкові платежі, які необхідно закрити до 20 квітня, загрожують черговим сплеском ставок на міжбанківському ринку. Дорогий ресурс може стати причиною банкрутств дрібних банків і дефолтів на облігаційному ринку.
У четвер на міжбанківському ринку знову почалося збільшення вартості кредитів овернайт - за день ціна покупки ресурсів збільшилася з 7% до 12%, а ціна продажу коливалася в межах позначки 15-17%. При цьому вільна ліквідність у банківській системі продовжувала залишатися на досить низькому рівні. На початок учорашнього дня залишки на кореспондентських і транзитних рахунках у НБУ продовжували зниження і становили 14,392 млрд. грн.
Банкіри очікують, що наближення дати податкових платежів (кінець другої декади квітня) викличе черговий стрибок ставок на міжбанківському ринку. При цьому ціна на нічні ресурси знову може виявитися біля позначки 30% річних.
На думку голови правління банку "Бізнес Стандарт" Андрія Кияка, постійні перегони ставок до дуже високих рівнів можуть стати критичними для деяких дрібних банків. "У першому кварталі були окремі банки, які брали дуже багато грошей на міжбанку. Я знаю, що деякі банки обмежували таким банкам видачу ресурсів", - говорить банкір.
А от голова правління Індекс-банку Ігор Францкевич не вважає те, що відбувається, катастрофою. "Стиснення ліквідності - це штучний процес, що регулюють НБУ і Мінфін, проводячи політику дорогих грошей. Імовірно, короткостроковий підйом ставок на міжбанку наприкінці квітня відбудеться, але я не думаю, що ціна на гроші надовго затримається на пікових значеннях", - говорить банкір.
За оцінками Францкевича, це не приведе до різкого падіння котирувань по облігаціях або пред'явлення їх до оферти. "Тому що процес керований, масовий продаж паперів навряд чи відбудеться. Думаю, деяким банкам просто прийдеться закласти їх (піти на т.зв. ломбардне кредитування)", - говорить фахівець. Звичайно, для контрагентів цих банків це безперечно буде поганим сигналом про фінансове становище партнерів. "Однак попит на ресурси в моменти пікових стрибків ціни навряд чи вплине на зменшення лімітів на ці банки. Рішення приймають за аналізом балансу контрагентів", - резюмує Ігор Францкевич.
У свою чергу голова правління "Родовід Банку" Денис Горбуненко вважає, що пред'явлення до оферти облігацій у моменти пікових цін на ресурси цілком можливо. "Для власників паперів є поняття грошей і права оферти. Якщо вони захочуть, вони можуть зажадати свої гроші від контрагентів. Допускаю, що в певний момент хтось захоче в такий спосіб зіграти в гру з одержання контролю над яким-небудь привабливим бізнесом", - говорить банкір.
Після першого серйозного дефолта відбудеться поділ ринку на сміттєві і якісні облігації, що спричинить різке падіння цін на низькоякісні облігації і як наслідок подальші пред'явлення до оферти.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас