Купуємо... котлован! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Купуємо... котлован!

Нерухомість
2032
Купуючи квартиру в будинку, що будується, покупець прагне в першу чергу заощадити. Але, на жаль, подібні інвестиції часто замість очікуваної економії приносять вкладникові лише розчарування у вигляді втрачених коштів.
Як же мінімізувати ризикованість подібних вкладень? У першу чергу необхідно з обережністю підійти до вибору забудовника.
Перш ніж довірити свої заощадження будівельній компанії, потрібно уважно вивчити історію діяльності фірми, зібравши на неї міні-досьє: скільки років працює на ринку нерухомості; яка кількість персоналу в компанії; чи є в компанії субпідрядники; як налагоджена робота із субпідрядними організаціями; скільки об'єктів компанія вже здала в експлуатацію та будівництво скількох ще ведеться? З особливою обережністю варто поставитися до компанії, що вже має незавершені будівельні об'єкти, так звані довгобуди.
Звичайно в авторитетних будівельних компаній, що піклуються про свій імідж, таких об'єктів немає (або їх украй мало). Якщо все-таки такі об'єкти мають місце, варто поцікавитися, що стало причиною зупинки будівництва. Також важливо, чи виплачує компанія компенсації своїм вкладникам, які конкретно кроки вживають для виходу зі сформованої ситуації. В ідеалі варто поспілкуватися із клієнтами компанії, так сказати, одержати консультацію "з перших рук".
Відвідуємо будмайданчик
Після того, як ви перевірили інформацію про забудовника і готові віддати йому свої гроші, перед підписанням договору не полінуйтеся витратити трохи часу і з'їздити на будмайданчик. Зверніть увагу на активність будівельних робіт, контингент фахівців, зайнятих на будівництві. Кваліфікований персонал, динамічна обстановка - от ознаки надійної компанії, якій варто довіряти.
Крім того, оглядаючи будмайданчик, важливо звернути увагу на такий момент, як наявність промислових об'єктів у безпосередній близькості до майбутнього будинку. Додатковим бонусом можна вважати озеро або ліс біля будинку, відповідно, до мінусів варто віднести міські смітники та інші неприємні моменти.
Вивчаємо проект
Необхідно критично оцінити проект майбутнього будинку. Наприклад, варто поцікавитися, де буде знаходитися так звана "теплова роздатка" (котельня) у будинку. Так, якщо котельня розташована на даху будинку, то взимку до того моменту, поки теплоносій потрапить у батареї на перших поверхах будинку, його температура знизитися зі 100 oС до 80 oС, а в деяких випадках і до 60 o. Аналогічна ситуація буде мати місце у випадку, якщо "роздатка" знаходиться в підвалі будинку, тільки тепер холодніше буде на останніх поверхах.
Нерідко сучасні будинки будують із так званим "вільним плануванням". Таку квартиру ви можете "кроїти" на свій смак, обмежуючись лише фінансовими можливостями і власною фантазією. Однак якщо в будинку, квартиру в якому ви купуєте, передбачено "статичне" планування, то до її функціональних можливостей потрібно буде поставитися максимально уважно. Так, наприклад, якщо ваше улюблене місце в будинку - кухня, і для вашої сім'ї традиційні посиденьки за обіднім столом, то в такому випадку вам не підійде квартира з невеликою їдальнею.
Крім того, необхідно уважно оцінити можливості вентиляційної системи, передбаченої проектом будинку. У квартирі з погано організованою вентиляцією може утворюватися цвіль, різні грибки, для такого житла буде характерний постійний запах гару. Однак з іншого боку, якщо потужності вентиляції будуть завищені, то в такому випадку у вентильованому приміщенні можна чекати виникнення протягу.
Підписуємо договір
Під час підписання договору необхідно перевірити наявність у забудовника всіх дозвільних документів, переконатися, що надані документи не містять суперечливої інформації: повинні збігатися адреси компанії, а також назва організації. У договорі повинні бути чітко зазначені наступні дані: метраж квартири, поверх, секція житла, що купується. Уважно поставтеся до інформації про вартість квартири: тут не повинно бути ніяких іносказань, все повинно бути прописано чітко і зрозуміло.
Крім того, у договорі повинні бути зазначені строки здачі об'єкта в експлуатацію. Також повинні обумовлюватися відповідальність забудовника за затримку здачі будинку в експлуатацію, умови і розмір компенсаційних виплат вкладникові.
Перед підписанням договору необхідно обов'язково проконсультуватися з юристом, краще з незалежним експертом і в жодному разі не штатним юристом будівельної компанії, якій ви збираєтеся віддати гроші.
При ухваленні рішення про придбання квартири в того чи іншого забудовника використайте будь-яку доступну вам інформацію: ЗМІ, Інтернет, консультації з експертами і недавніми вкладниками. Аналізуйте та робіть висновки. Тільки зважений і грамотний підхід до цього питання зможе мінімізувати ризикованість ваших внесків.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас