Експерт: Представники БЮТ лукавлять, Київ зацікавлений в тому, щоб Росія вступила до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Представники БЮТ лукавлять, Київ зацікавлений в тому, щоб Росія вступила до СОТ

158
Незважаючи на погрози, що пролунали, з боку депутатів Блоку Юлії Тимошенко "вплинути на процес вступу Росії в Торговельну організацію, помстившись їй за НАТО", занепадницькі прогнози щодо того, що членство України у СОТ відкладе вступ в організацію Росії на невизначений термін, виглядають трохи перебільшеними.
Про це заявив директор департаменту з реструктуризації бізнесу НКГ "2К Аудит - Ділові консультації" Микола Андросов. За його словами, Київ, по суті, сам зацікавлений у тому, щоб Росія стала частиною Світової організації торгівлі. З різних причин (а в першу чергу - через політичну напруженість) товарообіг між сусідами на даний момент значно менший, ніж міг би бути, і страждає від цього, у першу чергу, сама Україна. "Київ, безсумнівно, зацікавлений у вільній торгівлі з Росією, а це найбільш можливо за умови, що обидві країни будуть членами СОТ", - відзначив експерт.
За словами Миколи Андросова, проте вступ України до Світової організації торгівлі є неоднозначною новиною для Москви. Вступ до СОТ, дає країні можливість приєднатися до роботи груп зі вступу в організацію інших претендентів - у тому числі й Росії, якій, безумовно, будуть пред'явлені нові вимоги.
Тим часом, як нагадує експерт, Україна завжди наполягала на реалізації угоди 1993 року, що підписали президенти Росії Борис Єльцин та України Леонід Кравчук. У числі іншого угода передбачає введення режиму вільної торгівлі між двома країнами (який у результаті не був ратифікований Держдумою Росії). Зокрема, він виключав застосування мит, а це, зважаючи на все, головний аспект, що цікавить Україну, - країна давно домагається скасування мит на експорт свого цукру, спирту, тютюну.
Також треба відзначити, що Україна зможе використати свою нову перевагу і при веденні споконвічної газової війни з Росією (скажімо, при черговому "утрясанні" цін, вирішенні питань, що стосуються схеми поставок, і так далі). Навряд чи новий козир буде пред'являтися відкрито, однак, безсумнівно, буде враховуватися. При проведенні яких би то не було переговорів, обидві сторони будуть "тримати в умі", що, у випадку незговірливості Росії, Україна завжди знайде спосіб відігратися.
Що стосується питання про створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС, то воно обговорюється давно, однак формально переговори могли початися лише після приєднання України до Світової організації торгівлі.
За тривалістю вступу до СОТ на сьогоднішній день Україна обійшла навіть Росію - вступ країни у СОТ почався ще в грудні 1993 року. На той момент вступ до СОТ став би причиною різких змін в економіці Україні, у той час як зараз наслідки цього кроку виглядають менш значними.
Також експерт відзначає, що, зміцнюючи торгово-економічні відносини з ЄС, Київ розраховує вже найближчим часом залучити в країну солідні інвестиції. "Однак немає ніяких гарантій, що Незалежна виявиться настільки вже привабливою для західних інвесторів - у першу чергу тому, що, через нестабільну політичну обстановку, бізнес в Україні пов'язаний із чималими ризиками", - відзначає Микола Андросов.
Як нагадує "Новий Регіон", на даний момент можна говорити про те, що вступ України до СОТ, практично відбувся - на 30 день після ратифікації протоколу, підписаного в Женеві 5 лютого 2008 року, Україна стала повноправним членом Світової організації торгівлі.
Уряду доручено протягом місяця затвердити план дій щодо адаптації української економіки до умов СОТ.
За матеріалами:
Новий Регіон
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас