МВФ пророкує світовій економіці 1 трлн дол. збитків від кризи в США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ пророкує світовій економіці 1 трлн дол. збитків від кризи в США

Валюта
485
Збитки від фінансово-кредитної кризи в США можуть коштувати світовій економіці майже $1 трлн, підрахував Міжнародний валютний фонд (МВФ). Експерти попереджають, що іпотечна криза поширюється на весь спектр кредитного ринку. МВФ оцінюють імовірність глобального економічного спаду в 25%.
Потенційні втрати фінансового сектора від кредитної кризи в США можуть досягти $945 млрд, застерігає МВФ. Фонд попереджає також про ймовірність нових втрат і списань по іпотеках, комерційній нерухомості, споживчих кредитах і позиках компаніям для погашення боргів.
За висновком МВФ, зробленим на основі ринкових цін до середини березня, загальна сума таких втрат і списань може скласти майже трильйон доларів. На частку банків припаде трохи більше половини від цих втрат, а решта впаде тягарем на страхові компанії, пенсійні фонди, хеджеві фонди та інших інвесторів, пише Financial Times.
МВФ застерігає, що в міру подальшого ослаблення американської економіки, проблеми іпотечних кредитів у США поширяться на інші форми кредитування. Голова відділу валютних питань і ринків капіталу МВФ Хайме Каруана говорить: "Спад у сфері іпотечних кредитів поширюється на весь спектр кредитного ринку".
Оцінку масштабу втрат від кредитної кризи МВФ включив у звіт про міжнародну фінансову стабільність Global Financial Stability Report, що і в іншому не відрізняється особливою оптимістичністю.
Песимістичний звіт
МВФ не розділяє райдужні прогнози аналітиків, що вважають, що порятунок Bear Stearns силами ФРС США і банку JP Morgan Chase ознаменував собою закінчення гіршого етапу кризи. На думку МВФ, "системні ризики з жовтня різко виросли", і до стабільності міжнародному фінансовому ринку далеко.
Хайме Каруана, що раніше очолював Національний банк Іспанії, сказав в інтерв'ю журналістам, що порятунок Bear "допоміг знизити ймовірність залишкових наслідків у фінансовій системі" - іншими словами, тотальна катастрофа стала менш імовірним результатом.
Однак, говорить Каруана, що є автором звіту, "напруга в сфері фінансування залишається на високому рівні, а тиск на фінансові організації, пов'язаний з підведенням балансів, зберігається". За його словами, ступінь небезпеки ризикованих кредитів у фінансовій системі колективно недооцінювався, і проблеми з підведенням балансів можуть обмежити можливості банків видавати кредити.
Жорсткі заходи
МВФ застерігає, що для вирішення проблем може виникнути потреба в більш жорстких заходах і у втручанні з боку урядів. Як говориться у звіті, "незважаючи на безпрецедентне втручання великих центробанків, фінансові ринки усе ще зазнають на собі сильну напругу, що тепер збільшується ще більш тривожним макроекономічним середовищем, поганим фінансовим становищем різних інститутів і масштабним скороченням ризикованих ринкових позицій.
Провину за критичну ситуацію МВФ покладає на недостатньо тверде нормативне законодавство з боку урядів і поганий контроль над банками. Фінансові інститути МВФ звинувачує в "надмірній схильності до ризиків" і "слабкому андеррайтингу" (гарантування розміщення цінних паперів).
МВФ вважає, що банки виявили зайву самовпевненість відносно ризиків ліквідності та занадто сподіваються на ринки оптових грошових ресурсів і центробанки на випадок, якщо зіткнуться із проблемами. МВФ бачить зараз 25-процентну ймовірність того, що глобальне зростання в 2008-2009 р. сповільниться до 3% або нижче, що еквівалентно глобальному спаду.
Володимир Рувинський, Інна Титова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас