Шлапак: В 2008 р. Rosukrenergo продовжить постачання газу до України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шлапак: В 2008 р. Rosukrenergo продовжить постачання газу до України

Енергетика
270
Газ до України в 2008 р. поставлятиме Rosukrenergo.
Про це повідомив сьогодні на брифінгу перший заступник розділу Секретаріату президента України - представник Президента України в Кабінеті міністрів Олександр Шлапак. "Це вимога російської сторони", - відзначив він.
Шлапак повідомив, що НАК "Нафтогаз України" підписав контракт з Rosukrenergo на постачання 49,8 млрд куб. м газу впродовж 2008 р. за ціною 179,5 дол. за 1 тис. куб. м.
Україні вистачить коштів, щоб сплатити весь об'єм імпортованого газу, додав він.
Загадаємо, 9 квітня ц.р. Кабмін затвердив фінплан НАК "Нафтогаз України". При цьому заступник голови правління НАК Юрій Колбушкін повідомив, що фінплан НАК "Нафтогаз України" складений виходячи з того, що Rosukrenergo і "Укргазенерго" підуть з українського ринку. Він також повідомив, що в прибуткову частину фінплана включені дивіденди від діяльності ЗАТ "Укргазенерго", в якому НАК "Нафтогаз України" належить 50%.
У свою чергу перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов також заявляв, уряд вважає недоцільною заміну Rosukrenergo і "Укргазенерго" на СП НАК "Нафтогаз" і "Газпром". Він нагадав, що в попередніх домовленостях між НАК "Нафтогаз" і "Газпромом" була виражена позиція відійти від будь-яких посередників в питаннях постачань газу до України. "Ми вважаємо недоцільним посередників, якими є Rosukrenergo і "Укргазенерго", і міняти їх на якісь СП, які також фактично відчужуватимуть урядові структури, і в першу чергу НАК "Нафтогаз" від роботи на внутрішньому ринку, від впливу на ті процеси, які є фундаментальними для української економіки", - відзначив Турчинов.
Як повідомлялося, 13 березня ц.р. голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина підписали угоду про розвиток відносин в газовій сфері, яка було затверджена українським урядом 19 березня.
Відповідно до угоди, з березня по грудень 2008 р. до України буде поставлений газ центрально- і середньоазіатського походження в об'ємі не менше 49,8 млрд куб. м за ціною 179,5 дол. за 1 тис. куб. м. Покупцем газу на кордоні з Україною буде НАК "Нафтогаз України".
При цьому постачання середньоазіатського газу в січні-лютому в об'ємі 5,2 млрд куб. м будуть повністю оформлені і сплачені по контрактах Rosukrenergo і "Укргазенерго".
Додатково до об'ємів центрально- і середньоазіатського газу НАК "Нафтогаз України" оформить з Rosukrenergo контракт купівлі-продажу російського газу, поставленого до України в січні-лютому 2008 р. за базовою ціною 315 дол. за 1 тис. куб. м, розрахунки за яким можуть бути здійснені шляхом повернення відповідних об'ємів газу.
Швейцарська Rosukrenergo зареєстрована в липні 2004 р., 50% акцій компанії належить Газпрому, ще 50% акцій - Centragas Holding AG (Австрія), бенефіціарами якої є бізнесмени Дмитро Фірташ (90% акцій) і Іван Фурсін (10% акцій).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас