Литвицький: Українським банкам доцільно підвищити депозитні ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Українським банкам доцільно підвищити депозитні ставки

Кредит&Депозит
486
Стримуванню інфляції в Україні може допомогти тимчасове розширення імпорту, стримування темпів зростання монетарних агрегатів, а також підвищення депозитних ставок українськими банками, вважає керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"Широко відкрити двері імпорту. Тимчасово. Знайти для власних сільгоспвиробників можливості для сприяння: лібералізація експорту, пролонгація кредитів", - вказує він доцільні для протидії збільшенню цін кроки в статті, опублікованій виданням "Урядовий кур'єр".
"Рекомендувати банкам підвищити процентні ставки по депозитах... Сприяти зниженню темпу зростання монетарних агрегатів. Для цього треба підняти ставки. Грошова пропозиція повинна орієнтувати на нормативний бюджетний орієнтир", - додає Литвицький.
Як повідомлялося, інфляція в Україні в січні-березні 2008 року склала 9,7%, перевищивши офіційний прогноз у цілому на рік (9,6%): у березні зростання споживчих цін прискорилося до 3,8% з 2,7% у лютому і 2,9% у січні. Середньозважена ставка по кредитах у національній валюті в березні збільшилася з 14,6% до 15,2%, в іноземній - з 10,7% до 10,8%. Середньозважена ставка по депозитах у нацвалюті в березні залишилася без змін - 8,9%, в іноземній - зменшилася з 6,0% до 5,7%. Дисконтна ставка НБУ втримується на рівні 10%.
Крім того, за оцінкою Литвицького, владі країни необхідно, серед іншого, призупинити зростання цін на паливо шляхом використання товарних інтервенцій, антимонопольних дій і сприяння підвищенню ділової активності українських нафтопереробних заводів.
"Урядові структури звернули увагу на проблему пропозиції лише в останній декаді березня. Мова йде про антимонопольні ініціативи, плани безмитного імпорту м'яса, товарні інтервенції на ринку цукру, зерна, укладання меморандумів з нафтотрейдерами і представниками торговельних мереж, інше. Ці квазіадміністративні заходи в короткостроковому вимірі (очевидно, уже у квітні-травні) зменшать інфляцію витрат (пропозиції)", - відзначає Литвицький.
Керівник групи радників голови НБУ також виступає за зняття мораторію на продаж землі в Україні і застосування спеціальної програми для залучення інвестицій в агросектор. Крім того, на його думку, доцільно оптимізувати організацію діяльності торговельних мереж.
"Важливо уникнути якого-небудь збільшення видатків бюджету при його перегляді. Без цього неможливо буде втримати ціни на непродовольчі товари", - підкреслює Литвицький.
Керівник групи радників голови НБУ також пропонує розглянути питання про створення моніторингового центру зі спостереження за ситуацією на зовнішньому фінансовому ринку і розробки плану надзвичайних дій на випадок масштабного припливу або відтоку іноземного капіталу.
У цілому, на його думку, прискорення збільшення цін пов'язане з розвитком ситуації в агросекторі, зростанням цін на енергоносії і високими інфляційними очікуваннями в країні.
"Стає небезпечною для фінансової стабільності країни і наростаюча цінова хвиля. Так, зростання оптових цін (12,4%) перевищує зростання роздрібних (9,7%)", - відзначає експерт
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас