Цементників змушують платити двічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цементників змушують платити двічі

Енергетика
180
У квітні низка цементних підприємств одержали відразу два комплекти договорів для оплати за одержуваний газ - від компанії "УкрГазЕнерго" (дочірнє підприємство "РосУкрЕнерго") і від ДП "Газ України" (дочірнє підприємство НАК "Нафтогаз України").
"Я не знаю, кому з них платити, - повідомив голова наглядової ради ЗАТ "Бахчисарайський комбінат "Будіндустрія" Артур Лук’янець. - Ми в березні заплатили вже, і нам сказали, що не тому". Він стверджує, що чекає роз'яснення уряду, з ким укладати договори, "тому що зараз багато підприємств, і не тільки цементної галузі, працюють і не платять за газ".
У компанії Heidelbergcement Ukraine розповідають, що теж одержали два договори. "Ми довго не наважувалися, з ким укласти договір, але вибрали "Газ України". Але дотепер не знаємо, у кого є право на газ", - стверджує Станіслав Лисенко, національний менеджер групи Heidelbergcement Ukraine. За його словами, у таких умовах дуже складно планувати виробництво. "Якщо розгляд, чий газ, продовжиться, а Росія психане і підвищить ціну на газ, наприклад до $300, то багатьом компаніям прийдеться переглянути свій бізнес", - додав Лисенко.
У компанії "Євроцемент груп - Україна" вирішили платити дочці НАК "Нафтогазу України". "У нас фактично існують два чинні договори з обома підприємствами. Але ОДУ (Об'єднане диспетчерське управління, філія дочірньої компанії "Укртрансгаз" НАК "Нафтогаз України") може перекрити нам вентиль у будь-який момент", - повідомив Ігор Бондаренко, начальник відділу правових питань ВАТ "Євроцемент груп - Україна". За його словами, ОДУ стверджує, що газ, що вони розподіляють, належить ДК "Газ України". "А в середу ми одержали телеграму факсом від "УкрГаз-Енерго", що "Газпром" поставляє газ тільки їм через "РосУкрЕнерго". Ми вирішили заплатити НАК, тому що не можемо ризикувати зупинкою підприємств. Але двічі платити ми не будемо", - додав Бондаренко.
"Компанія "Газ України" намагається продавати те, чого в неї немає. За нашою інформацією, газ є тільки в "УкрГазЕнерго", а в дочки "Нафтогазу" ліміти не підтверджені", - розповів Сергій Корнієнко, юридичний радник Dyckerhoff Ukraine. За його словами, компанія в березні купувала газ в "УкрГаз-Енерго". "У нас кожен завод укладає окремий договір, але ми будемо купувати газ у того, у кого він є", - додав Корнієнко.
Директор енергетичних програм центру ім. Разумкова Володимир Саприкін повідомив, що на його думку, платити по рахунках потрібно компанії ДК "Газ України": "Нафтогаз" і "Газпром" домовилися, що "УкрГаз-Енерго" іде з ринку. Платити потрібно дочірньому підприємству "Нафтогазу". Росія поки не буде підвищувати ціни на паливо через "УкрГаз-Енерго".
Як раніше писали, на початку квітня дочка "РосУкрЕнерго" заявила, що "Нафтогаз" незаконно привласнює ресурси газу, імпортовані ЗАТ "УкрГаз-Енерго" у березні-квітні. Однак, за домовленостями від 12 березня, досягнутими НАК і "Газпромом" за дорученням Кабміну, з 1 квітня весь імпортований газ на українському ринку повинен був розподіляти "Нафтогаз". Це один з пунктів угоди "Про розвиток відносин у газовій сфері", що повинен був набути чинності після затвердження нашим урядом. Кабмін затвердив його, але з поправками, неприйнятними для "Газпрому". Сторони дотепер обговорюють підсумковий варіант угоди.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас