Держфінпослуг поспішає роздати і поділити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держфінпослуг поспішає роздати і поділити

291
Частина повноважень Держфінпослуг незабаром може бути передана одній із саморегулюючих організацій (СРО), створеній адміністраторами недержавних пенсійних фондів.
Учора був опублікований проект розпорядження комісії про зниження вимог до СРО, яким можуть бути делеговані функції регулятора. Експерти відзначають, що у випадку затвердження цього розпорядження нові повноваження, швидше за все, одержить Українська асоціація адміністраторів пенсійних фондів.
Зараз в Україні існує кілька організацій, які теоретично можуть претендувати на частину функцій регулятора ринку недержавного пенсійного забезпечення. Перша з них - Українська асоціація адміністраторів пенсійних фондів (УААПФ) - 27 червня 2007 року одержала статус СРО. До неї входить 10 членів. Друга - Національна асоціація НПФ України та адміністраторів НПФ - статусу СРО поки не має і нараховує 11 членів.
Учора Держфінпослуг опублікувала проект свого розпорядження "Про внесення змін у положення про делегування СРО адміністраторів недержавних пенсійних фондів окремих повноважень". У ньому пропонується, щоб повноваження передавалися вже через рік після одержання статусу СРО, а не через два, як це відбувається зараз.
Директор департаменту з нагляду над НПФ Держфінпослуг Андрій Бахмач учора відмовився пояснити, для чого вносяться ці зміни. За словами виконавчого директора УААПФ Ігоря Рогошевського, їх ініціювала його СРО. Відзначимо, що Андрій Бахмач раніше обіймав посаду директора Всеукраїнського адміністратора пенсійних фондів - співзасновника УААПФ.
Якщо ці зміни будуть прийняті, Держфінпослуг уже з 27 червня зможе надати УААПФ право розробляти і впроваджувати правила поведінки на ринку недержавного пенсійного забезпечення та критерії сертифікації фахівців. А Національна асоціація НПФ та адміністраторів НПФ, швидше за все, не одержить ці повноваження. За словами президента цієї асоціації Андрія Рибальченка, у Держфінпослуг уже подані документи на одержання очолюваної ним організацією статусу СРО. Однак навіть при новому порядку цієї асоціації можна буде делегувати повноваження не раніше, ніж через рік. А комісія, зважаючи на все, поспішає розділити відповідальність із учасниками ринку. "В Україні триває пенсійна реформа. Щоб наша СРО функціонувала повноцінно, ми запропонували змінити часовий критерій для прискорення процесу, - розповів Ігор Рогошевський з УААПФ. - Ресурси Держфінпослуг не безмежні, асоціація повинна взяти на себе частину проблемних питань".
Директор АНПФ "Центр персоніфікованого обліку" Юрій Бурков упевнений, що зараз іде боротьба за сферу впливу. "Уповноважена СРО буде впливовою організацією. Вона буде виступати посередником між ринком і регулятором і впливати на регуляторну політику", - говорить він. Втім, учасники ринку сумніваються, що при визначенні вповноваженої Держфінпослуг СРО потрібно керуватися тимчасовим критерієм. Директор АНПФ "Україна-Сервіс" Олександр Назаренко вважає, що вносити ці зміни нема рації: "Комісія повинна надавати СРО свої повноваження не за показниками строку роботи, а виходячи з тієї користі, що вони приносять ринку".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас