Україна вимагає від Росії роз'яснення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна вимагає від Росії роз'яснення

800
МЗС України направило ноту Міністерству закордонних справ РФ із проханням невідкладно надати роз'яснення російської сторони щодо виражених позицій російських керівників.
Про це повідомляє прес-служба МЗС України.
Нота направлена у зв'язку з інформацією про те, що під час засідання Ради Росія-НАТО 4 квітня 2008 р. президентом РФ нібито було заявлено таке: "Україна - це навіть не держава! Частина її території - це Східна Європа, а частина, і значна, подарована нами!" Далі, як відзначено в згаданій публікації " ...він (Президент) прозоро натякнув, що якщо Україну все-таки приймуть у НАТО, то ця держава просто припинить існування. Тобто фактично пригрозив, що Росія може почати відторгнення Криму та Східної України''. Заяви аналогічного змісту пролунали 8 квітня від міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова.
Нагадаємо, Сергій Лавров заявив, що РФ не допустить прийняття України і Грузії в НАТО. "Ми будемо робити все, щоб не допустити прийняття України і Грузії в НАТО, не допустити неминуче пов'язаного з можливим таким прийняттям різкого погіршення наших відносин і з альянсом, і з провідними його членами, і з нашими сусідами", - сказав міністр.
Він також підкреслив, що РФ не може не розглядати спроби наблизити НАТО до кордонів країни інакше, як загрозу своїй безпеці. Лавров також висловив думку, що в Україні "більше половини населення, відсотків 70, напевно, виступають проти приєднання до НАТО".
Відзначимо також, президент Росії Володимир Путін заявив 4 квітня ц.р., що вступ у НАТО не приводить до автоматичної демократизації країни. "Для мене це дуже дивна теза. Ви вдумайтеся, якщо та чи інша країна є членом НАТО, то вона претендує на те, щоб вважатися демократичною, а якщо ні, значить не демократичною", - сказав Путін. "Якби Україну прийняли б учора в НАТО, вона б стала демократією, а сьогодні вона не демократія? Що за маячня", - висловив здивування російський президент.
Вступ у НАТО, за словами Путіна, "на жаль, не приводить до автоматичної демократизації країни". Він навів як приклад прибалтійські країни, на території яких проживають негромадяни, істотно обмежені у своїх правах. "Це явно не демократичний стан країни", - підкреслив В.Путін. Тому "теза про демократизаторську роль військово-політичного альянсу сильно перебільшена", сказав президент РФ.
Раніше майбутній російський президент Дмитро Медведєв приєднався до офіційних голосів з Москви до країн Заходу з вимогами, щоб НАТО не обіцяло майбутнього членства Україні та Грузії. В інтерв'ю газеті Financial Times Медведєв сказав, що Росія не може бути задоволена наближенням до її кордонів військового блоку, до якого вона сама не належить. За словами майбутнього президента РФ, членство Грузії та України в НАТО шкодило б існуючій системі європейської безпеки.
Медведєв повторив висловлювання президента Путіна посилаючись на опитування громадської думки в Україні про низький рівень підтримки вступу в НАТО.
Нагадаємо, Україна не одержала статус ПДЧ на саміті Альянсу, що пройшов 2-4 квітня в столиці Румунії Бухаресті. Однак генсек НАТО відзначив, що Україна обов'язково стане членом блоку в майбутньому. Лідери країн НАТО повернуться до розгляду питання про приєднання України до Плану дій щодо членства (ПДЧ) у Північноатлантичному альянсі в грудні 2008 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас