Прогноз інфляції буде збільшений до 14,6% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз інфляції буде збільшений до 14,6%

Казна та Політика
414
Високе зростання цін змусило Кабмін переглянути основні макропрогнози на 2008 рік. Уряд планує збільшити прогноз інфляції - до 14,6%, скоротивши темпи зростання реальної зарплати на 3%.
Представники опозиції виступають проти гальмування економічних параметрів і заявляють, що не будуть підтримувати зміни в держбюджет, засновані на таких прогнозах. Однак документ може бути прийнятий парламентом, оскільки прогноз підтримують у секретаріаті президента і фракції НУНС.
Учора під час свого позачергового засідання уряд планував переглянути основні макропрогнози економічного розвитку України в 2008 році, внісши зміни в постанову Кабінету міністрів від 27 липня 2007 року №976. Незважаючи на те, що розгляд цього документа було перенесено на наступне засідання уряду, у розпорядження надійшов текст постанови. З нього видно, що прогноз інфляції на 2008 рік буде збільшений до 14,6%. Однак, з огляду на високі темпи збільшення цін, цей прогноз може бути перевищений уже за підсумками наступного місяця.
На підставі цього документа і відповідно до Бюджетного кодексу будуть перераховані показники державного бюджету. У постанову, розроблену ще урядом Віктора Януковича, поправки вносилися вже двічі. У листопаді 2007 року Кабмін був змушений збільшити прогноз інфляції з 6,8% до 9,6%. А наприкінці грудня вже уряд Юлії Тимошенко, розробляючи свій проект держбюджету на поточний рік, збільшив прогноз зростання бюджетних видатків. Кабмін тоді відмовився від перегляду макропоказників, обіцяючи зробити це на початку 2008 року.
Слід зазначити, що дотепер Юлія Тимошенко заявляла про реалістичність закладених у макропрогнозах показників і відмовлялася переглядати прогноз інфляції. Однак високе зростання цін, зафіксоване у березні - 3,8%, привело до того, що за підсумками тільки I кварталу інфляція досягла 9,7%, тим самим перевищивши річний прогноз уряду. Відразу після оприлюднення цих даних Держкомстатом уряд прийняв рішення "у найближчі дні" переглянути прогноз економічних макропоказників. Високе зростання цін у перші три місяці стимулювало змінити свої прогнози інфляції МВФ і Світовий банк, які погіршили їх до 17% в 17,2% відповідно.
При цьому, незважаючи на високі темпи інфляції і збільшення прогнозу номінального ВВП (на 24 млрд грн - до 945,2 млрд грн), уряд не йде на відповідне підвищення зарплат: у проекті постанови уряду середня зарплата збільшується всього на 17 грн - до 1839 грн (див. довідку). Нагадаємо, у проекті антиінфляційних заходів уряд зобов'язався не підвищувати бюджетні видатки. Тому на збільшення зарплат Кабмін витратить усього 3 млрд грн. У зв'язку з таким незначним підвищенням зростання реальної зарплати (у порівнянні з минулим роком, з урахуванням інфляції) знизиться на 3% і складе 11,5%.
Парламентська опозиція називає запропоновані Кабміном прогнози "нереальними" і відмовляється підтримати проект змін у держбюджет, розрахований на їхній підставі. "Це фінансове шулерство, - заявив депутат Михайло Чечетов (Партія регіонів). - Ми категорично не станемо підтримувати такий держбюджет і вважаємо, що інфляцію можна втримати на рівні 17-18%, і то лише за умови негайної відставки уряду". "Запропоноване зниження зростання реальної зарплати - це соціальний геноцид", - обурюється депутат Леонід Грач (КПУ).
Незважаючи на такі зауваження, проект бюджету, заснований на цих прогнозах, цілком може бути прийнятий, тому що в секретаріаті президента (СП) і фракції "Наша Україна-Народна самооборона" макропрогнози Кабміну підтримують. На думку керівника головної служби соціально-економічних програм СП Романа Жуковського, зменшення темпів реального зростання середньої зарплати є вимушеним кроком, необхідним для гальмування високої інфляції. "Для досягнення такого прогнозу інфляції необхідно, щоб надалі місячне зростання цін було на рівні 0,6%. Це амбіційна мета і для її досягнення необхідно переглянути пакет заходів щодо боротьби з інфляцією", - пояснює він. "Наша фракція ще буде обговорювати ці показники, однак усі розуміють, що для боротьби з інфляцією необхідна відповідність зростання доходів і продуктивності праці. А що стосується прогнозу інфляції, то уряд повинен бути більш-менш оптимістичним", - говорить депутат Ксенія Ляпіна (НУНС).
Макроекономічні прогнози уряду Юлії Тимошенко
Джерело: постанови Кабміну
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас