Киргизія отримує з Росії третину свого ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Киргизія отримує з Росії третину свого ВВП

Казна та Політика
119
Грошові перекази від мігрантів становлять третину ВВП Киргизії, повідомила "Незалежна газета". В 2007 році киргизи, що працюють за межами країни, в основному в Росії, переказали додому більше 1 млрд. дол. Нинішньою весною відтік трудової сили за кордон продовжився.
Киргизькі робітники, як сподіваються в киргизькому уряді, будуть будувати спортивні об'єкти в Сочі до Олімпіади 2014 року, переговори про це вже пройшли із представником президента Росії в Південному федеральному окрузі Григорієм Рапотою.
Знаходячи робочі місця для працевлаштування своїх громадян за межами Киргизії, Бішкек намагається вирішити проблему безробіття і знизити соціальну напруженість у власній країні.
На даний момент, за офіційними даними, у Росії працюють близько 300 тисяч громадян Киргизії, за неофіційними - більше 1 млн., ще близько 70 тисяч трудяться в Казахстані. Точної кількості мігрантів назвати не може ніхто. Торік власну батьківщину покинули близько 30 тисяч чоловік, назад повернувся лише кожен тридцятий.
За словами киргизького політолога Нура Омарова, що опирається на офіційну статистику, 83% трудових мігрантів, що виїхали із країни, становлять киргизи, 17% припадає на громадян інших національностей. Переважна більшість мігрантів - 96% - люди у віці від 18 до 45 років, тобто найбільш мобільна, активна і працездатна категорія населення.
Трудова міграція приносить Киргизії відчутну користь - тільки за 2007 рік мігранти, що працюють у Росії і Казахстані, переказали в республіку більше 1 млрд. дол. Якщо в 2002 році подібні надходження становили 5% ВВП країни, то зараз це вже 27%. 70% грошей відправляються в сільську місцевість родичам.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас