Металурги поскаржились Костусєву на Ахметова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Металурги поскаржились Костусєву на Ахметова

Енергетика
249
Кілька металургійних підприємств звернулося в Антимонопольний комітет України (АМКУ) із проханням провести розслідування ситуації на ринку залізорудної сировини (ЗРС), зокрема - монопольне підвищення вартості залізорудної продукції компанією ТОВ "Метінвест Холдинг" з 1 квітня 2008 року на 65%, у результаті чого ціна вітчизняної сировини на 30% перевищила її вартість на світовому ринку.
Як повідомив представник одного з метпідприємств, вартість реалізованого групою "Метінвест" з 1 квітня залізорудного концентрату становить $115-120 за тонну на умовах FOB, тоді як на світовому ринку ціна на аналогічну продукцію - близько $92/тонна на умовах FOB.
За його словами, об'єднання залізорудних активів групи "Метінвест" і ТОВ "Смарт-холдинг" привело до монополізації ринку ЗРС в Україні. При цьому співрозмовник агентства підкреслив, що через припинення поставок ЗРС із боку Інгулецького ГЗК (ІнГЗК, Дніпропетровська обл.), що входить в "Метчнвест Холдинг", на початку року під загрозою зупинки виявилося декілька меткомбінатів. Через монополізацію ринку та загрозу зупинки метпідприємства були змушені підписати угоди про підвищення вартості ЗРС із 1 квітня 2008 року, констатував експерт.
У свою чергу, джерело в уряді нагадало агентству, що Кабінет міністрів рекомендував АМКУ проаналізувати ситуацію в металургійній галузі і виявити суб'єктів господарювання, що займають монопольне становище на ринку виробництва та реалізації ЗРС. "Провести розслідування за заявками підприємств металургійної галузі про порушення законодавства з питань захисту економічної конкуренції в частині необґрунтованого підвищення цін на ЗРС і за фактами виявлення правопорушень вжити відповідних заходів", - така рекомендація комітету міститься в розпорядженні уряду №540 "Про заходи щодо стабілізації ситуації ринку ЗРС" від 28 березня поточного року.
"Уряд не має наміру спокійно дивитися, коли деякі бізнесмени з Партії регіонів збагачуються за рахунок інших учасників галузі, використовуючи монопольне становище. Адже при собівартості тонни концентрату $30, рентабельність гірничорудних підприємств перевищує 300%", - констатував співрозмовник агентства. Тому було ухвалено рішення рекомендувати Антимонопольному комітету проаналізувати ситуацію на ринку ЗРС і провести розслідування про порушення економічної конкуренції. "Ми маємо намір нарівні з учасниками ринку уважно стежити за розвитком даної ситуації і привертати увагу ЗМІ", - заявив він.
Відповідно до урядового документа, у випадку виявлення фактів монополізму на ринку ЗРС Міністерство економіки, Міністерство фінансів, Міністерство промислової політики та АМКУ введуть регулювання граничних цін на зазначену продукцію. Крім того, уряд доручив Мінекономіки, Мінпромполітики і Державній митній службі створити постійно діючу комісію для щомісячного визначення рівня цін на експортовану ЗРС, які можуть застосовуватися тільки для обчислення розміру митного збору.
Як повідомлялося, раніше низка українських металургійних підприємств, не забезпечених власним ЗРС, заявляла, що заплановане підвищення цін на цю сировину з 1 квітня приблизно на 65% приведе до різкого зниження їхньої рентабельності. За даними асоціації "Металургпром", нові ціни, у низці випадків, будуть перевищувати світові
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас