Юлія Тимошенко закидала президента землею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлія Тимошенко закидала президента землею

Аграрний ринок
814
Учора на засіданні уряду прем'єр-міністр Юлія Тимошенко виступила з відкритою критикою на адресу президента Віктора Ющенка, звинувативши його в спробі перешкодити боротьбі з корупцією і "наведенню порядку в країні".
Приводом для цих обвинувачень став указ глави держави, яким він призупинив дію постанови Кабінету міністрів про проведення земельних аукціонів. Крім того, Тимошенко не готова іти на компроміс із президентом у питанні узгодження єдиної кандидатури на посаду мера Києва.
На вчорашнє засідання Кабміну прем'єр-міністр Юлія Тимошенко прийшла в поганому настрої. "У країні відбулася справжня НС - просто надзвичайна ситуація", - з ходу заявила Тимошенко.
Однак у наступну хвилину учасники засідання і журналісти трохи заспокоїлися, довідавшись, що мова йде про указ президента №309/2008 від 7 квітня, яким він призупинив дію урядової постанови №90 "Деякі питання проведення земельних аукціонів", прийнятої 22 лютого. Цією постановою Кабмін затвердив процедуру підготовки, організації та проведення земельних аукціонів для продажу ділянок державної і комунальної власності і права на їхню оренду. На думку глави держави, що подав відповідне подання в Конституційний суд, Кабмін, приймаючи постанову, перевищив свої повноваження.
- Незрозуміло, з яких причин, але президент ветував цю постанову. Сьогодні святкує перемогу вся земельна мафія в Україні. Тому я вважаю, що такі речі - це зупинка боротьби з корупцією і наведення порядку в країні, - обурювалася Юлія Тимошенко.
За її словами, завдяки постанові №90 доходи місцевих бюджетів збільшилися б у п'ять-десять разів.
- Я б хотіла, щоб ми відновили дію цього документа, - наполягала Тимошенко, запропонувавши розглянути це питання в першу чергу.
Наступними, хто удостоївся критики з боку глави Кабміну, стало колишнє керівництво Міністерства транспорту та зв'язку часів уряду Віктора Януковича. Юлія Тимошенко, зокрема, заявила, що володіє 1621 сторінкою "зловживань по Міністерству транспорту".
За її словами, Контрольно-ревізійне управління закінчило поки тільки перевірку "Укрзалізниці" та "Укравтодору". "Для спеціальних комерційних структур занижувалися тарифи на вантажні перевезення. Мільярдні втрати для "Укрзалізниці"! Зруйновано всі фонди, немає за що купувати рухомий склад, ремонтувати шляхи і взагалі модернізувати та відроджувати "Укрзалізницю"! Є приклади, коли розрізалися на металобрухт цілі вокзали і автовокзали. При тій владі в цьому секторі були тільки злодії і хабарники. Інших там просто не було!" - підсумував прем'єр-міністр.
Після цього Тимошенко запропонувала перейти до тем більш приємних. Наприклад, до необхідності прийняти "комплексну програму переходу на світлодіодне освітлення", запропоновану Академією наук. За словами глави уряду, ця програма дасть 30% економії електроенергії. Учора ж Кабмін мав намір почати масштабну роботу з вивчення якості питної води, продуктів харчування і медикаментів. Ознайомивши пресу з основними темами засідання, прем'єр попросила журналістів залишити зал.
Про те, що проходило за закритими дверима, можна було довідатися від членів уряду, які час від часу виходили на перекур. Саме в такий спосіб ЗМІ стало відомо, що Кабінет міністрів затвердив умови приватизації 67,79% акцій ВАТ "Укртелеком", установивши стартову ціну 12 млрд грн. У якийсь момент із залу вийшов міністр фінансів Віктор Пинзеник:
- Що в нас відбувається з інфляцією? - поцікавилися в нього журналісти
- А хто її знає? За всіми прогнозами, повинна була знижуватися... Напевно, зіграли свою роль світові тренди, - не дуже обнадійливо заявив Пинзеник.
Після того як засідання уряду закінчилося, на підсумкову прес-конференцію вийшла Юлія Тимошенко. Як виявилося, вона як і раніше злиться на Віктора Ющенка.
- Інформація про те, що президент призупинив дію постанови уряду, була просто шокуючою. Адже це і є боротьба з корупцією. Уряд реально бореться, а натомість одержує призупинення своїх постанов указами президента, - заявила Юлія Тимошенко.
За її словами, до 17.00 10 квітня із главою держави будуть обговорюватися його зауваження до постанови №90, після чого Кабмін проведе "екстрене засідання", на якому буде прийнята постанова про "запобігання корупції в торгівлі і передачі в оренду земель несільськогосподарського призначення", упевнена Тимошенко.
Сьогодні ж, за словами Юлії Тимошенко, повинна відбутися міжпартійна конференція БЮТ, під час якої блок запропонує свого кандидата на посаду мера Києва. Прем'єр не має наміру йти на поступки президентові і в цьому питанні. Нагадаємо, Віктор Ющенко неодноразово заявляв про необхідність висування на виборах єдиного кандидата від демократичних сил, представлених у парламенті. "У коаліційній угоді не передбачений пункт, відповідно до якого ми висуваємо єдиного кандидата на посаду будь-якого мера в країні. Наша політична сила буде виставляти свого кандидата на посаду мера Києва. Сподіваюся, Кличко під час виборчої кампанії підтримає кандидата від БЮТ", - заявила Тимошенко.
Втім, її надії виявилися марні. Довідавшись про припущення прем'єра, Віталій Кличко зробив заяву. "Моє рішення брати участь у виборах мера Києва є зваженим та остаточним. Рубікон перейдений. Я ніколи і ні за яких умов не буду знімати свою кандидатуру", - сказав кандидат у мери Києва.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас