Польща вимагає надати Україні та Грузії ПДЧ в НАТО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща вимагає надати Україні та Грузії ПДЧ в НАТО

Казна та Політика
175
Польща може подовжити вето на переговори між Євросоюзом та Росією про стратегічне партнерство до того часу, поки європейські країни-учасниці НАТО не погодяться надати Україні та Грузії План дій з членства (ПДЧ) в Альянсі. Про це в інтерв'ю Reuters заявив президент Польщі Лех Качиньський.
На його думку, нещодавнє рішення НАТО відкласти питання про надання Києву та Тбілісі ПДЧ свідчить про те, що Росія де-факто володіє правом вето в цьому питанні. "Тільки політично неінформовані люди можуть думати, що подія на бухарестському саміті НАТО ніяк не пов'язана з позицією Москви", - заявив Качиньський.
За словами польського президента, для нього питання про інтеграцію України та Грузії в НАТО нерозривно пов'язане з питанням про підписання рамкової угоди між ЄС та Росією. "Зрозуміло, ми вестимемо переговори з Москвою, прагнучи понизити рівень взаємної недовіри, проте поки рано говорити про те, що вето на переговори між ЄС та Росією буде знято найближчим часом", - відзначив Качиньський. "Спершу я б хотів знати, як вирішиться питання про ПДЧ для України і Грузії", - пояснив він.
На саміті НАТО в Бухаресті, якій пройшов 2-4 квітня ц.р. члени альянсу під тиском Німеччині та Франції відмовили Києву та Тбілісі в негайному наданні ПДЧ, не дивлячись на те, що на користь швидкої інтеграції цих країн до Північноатлантичного співтовариства активно виступав президент США Джордж Буш. Деякі експерти заговорили у зв'язку з цим про перемогу кремлівської дипломатії.
Проте, учасники НАТО пообіцяли, що Україна та Грузія рано чи пізно вступлять до альянсу, а надання їм ПДЧ може відбутися вже в грудні 2008 р.
Нагадаємо, в листопаді 2005 р. Росія заборонила постачання з Польщі м'яса та деяких видів м'ясопродуктів через фальсифікацію ветеринарних сертифікатів. Через рік, в листопаді 2006 р., Польща наклала вето на початок переговорів між Росією та Євросоюзом, наполягаючи, щоб заборона на постачання до РФ польського м'яса була знята. У грудні 2007 р. Москва і Варшава домовилися про скасування обмежень на постачання до Росії польського м'яса, після чого Польща заявила про те, що вето на переговори між Євросоюзом та Росією може бути знято.
Відзначимо, що нинішній президент Польщі Качиньський дотримується жорсткої позиції у відносинах з Росією, тоді як новий прем'єр-міністр Дональд Туск є прихильником зближення з Москвою. Поліпшення польсько-російських відносин у ході виборчої кампанії було названо ним як одна з основних цілей майбутньої політичної діяльності.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас