Тимошенко: Україна братиме участь в узгодженні протоколів при вступі РФ до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Україна братиме участь в узгодженні протоколів при вступі РФ до СОТ

Казна та Політика
198
Україна братиме участь в узгодженні протоколів при вступі РФ до Світової організації торгівлі (СОТ).
Про це сьогодні на прес-конференції заявила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.
Прем'єр-міністр зауважила, що не володіє інформацією про те, що Україна відмовилася від участі у відповідній робочій групі.
Відзначимо, напередодні заступник директора Департаменту співпраці з СОТ Міністерства економіки України Лідія Мельник заявила, Україна не планує приєднуватися до робочої групи, яка розглядає вступ РФ до СОТ.
За її словами, Україна не заважатиме РФ щонайшвидше стати членом СОТ. Вона також відзначила, що сьогодні торгівля з РФ розвивається активно і, відповідно, виникають суперечливі питання щодо деякої продукції, наприклад металевої і молочної. Через те, що Україна і РФ не є членами СОТ, такі суперечливі питання вирішуються не завжди в правовому полі. "Тому ми б хотіли, щоб всі країни СНД стали членами СОТ, щоб торгівля з ними відбувалася за правилами торгівлі у СОТ, які не можна порушувати", - резюмувала Мельник.
У свою чергу, Президент України Віктор Ющенко після засідання Генеральної Ради СОТ, під час якої був підписаний Протокол про вступ України до цієї організації заявив, у разі запрошення Україна охоче приєднається до робочої групи щодо вступу Росії до СОТ.
Він підкреслив, що Україна залишається відкритим партнером Росії, і не ставитиме ніяких перешкод у проведенні переговорів щодо вступу Росії до СОТ. "Ми відкриті, віддані друзі у цьому процесі. Ми робитимемо все необхідне для того, щоб Росія якнайскоріше також приєдналася до цього клубу", - сказав Ющенко.
Нагадаємо, Росія з 1994 р. намагається вступити до СОТ. 19 листопада 2006 р. російським дипломатам вдалося підписати двосторонній договір про вступ до СОТ із США.
При цьому посол РФ в Україні Віктор Черномирдін заявив, Росія сподівається вступити до СОТ в 2008 р. "Ми знаходимося близько до фінішу і сподіваємося, що цього року вступимо", - сказав він.
Разом з тим В.Черномирдін відзначив, що РФ ще не готова до вступу у СОТ. "Ми сьогодні відстоюємо те, що ми за деякими позиціями не готові вступити до цієї організації", - сказав посол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас