Азаров: Уряд "підігріває" інфляційні процеси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Уряд "підігріває" інфляційні процеси

Казна та Політика
399
Микола Азаров, народний депутат від Партії регіонів, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності, Міністр фінансів в Опозиційному уряді, заявив, що уряд Юлії Тимошенко "підігріває" інфляційні процеси і викрив його в некомпетентності. Про це повідомляє прес-служба Партії регіонів.
"Породивши безпрецедентний виток інфляції, влада виявилася безпомічною перед ним", - заявив Микола Азаров, відзначивши, що внаслідок недальновидної політики нинішнього уряду продовжує наростати інфляція і у результаті знижується рівень життя переважної більшості людей.
На думку М.Азарова, "бравурні реляції про "досягнення" влади не в силах нічого змінити, оскільки реальність люди сприймають не вухами, а очима. Перед якими змінюються цінники зі все більшими цифрами".
За підсумками січня-березня 2008 р. інфляція склала 9,7%, навів дані Держкомстату України Микола Азаров. У березні ц.р. - 3,8% або на 1,1% більше від аналогічного показника за лютий 2008 р.
За перші три місяці 2008 р. найбільш істотно зросли ціни на продукти харчування - на 14,4% (до грудня минулого роду) - продовжив він далі. Найбільше подорожчали хліб і макаронні вироби - на 10%, соняшникова олія - на 26,7%, м'ясо та м'ясопродукти - на 17,2%, овочі - на 32,5%, навів дані опозиційний міністр.
Якщо ж порівнювати з першим кварталом 2007 р., продовжив він далі, то ситуація виглядає ще більш обтяжливою: життя кожного громадянина подорожчало майже на чверть (на 22,5). Збільшення цін за цей же період на продовольство особливо болісно б'є по кишені 90% наших громадян, доходи яких менші або дорівнюють середньомісячній зарплаті.
"Ці громадяни на продукти харчування витрачають не 55% свого бюджету, як ураховує Держкомстат при розрахунках, а більше 80% доходів, тому й інфляція по них б'є сильніше", - нагадав М.Азаров, заявивши, що зокрема, соняшникову олію вони змушені купувати майже в 2 рази дорожче, ніж торік, яйця - дорожче в 1,7 рази, молоко і сир - в 1,4 рази.
Торік Уряд В.Януковича дав реальні інструменти для контролю над обґрунтованістю формування цін на життєво важливі товари, нагадав М.Азаров. Але, зважаючи на все, ні уряд, ні місцеві органи влади не використовують їх повною мірою, сказав міністр опозиційного уряду.
На думку М.Азарова, подаючи проект бюджету у Верховну Раду наприкінці грудня 2007 р., уряд Ю.Тимошенко показник інфляції не змінив. Як наслідок, не були збільшені розміри мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму, що є основою для визначення державних соціальних стандартів і гарантій, зокрема: мінімальної пенсії за віком, соціальної допомоги, допомоги сім'ям з дітьми, з безробіття, стипендій.
Одночасно із прийняттям закону про бюджет Верховна Рада дала доручення Кабінету Міністрів до 1 березня 2008 року внести зміни в бюджет, у тому числі і такі, що стосуються збільшення розмірів мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму.
Політик вважає, що уряд Ю.Тимошенко проігнорував вимогу закону про бюджет, проігнорував вимогу розробити антиінфляційну програму, не виконав жодної зі своїх обіцянок, і цим принципово ускладнив ситуацію: ринок одержав украй негативний сигнал про те, що у влади немає ні волі, ні вміння боротися з інфляцією.
Поки Міністерство Фінансів ще навіть не погодив проект змін у бюджет з міністерствами та відомствами. Більше того, М.Азаров сказав, що судячи з листа Ю.Тимошенко у Верховну Раду, раніше, ніж 21 квітня в Парламент їх подавати не збирається.
Крім того, підкреслює М.Азаров, при перегляді макропоказників у лютому 2008 р. прогноз інфляції не був збільшений, хоча і вітчизняні експерти, і аналітики міжнародних фінансових установ оцінюють інфляцію в 2008 р. на значно більшому рівні, а за три місяці вже фактично перевищений річний прогноз.
7 квітня 2008 р. Світовий банк погіршив прогноз показника інфляції в Україні на цей рік до 17,2%, нагадав М.Азаров. А на його думку, установлення свідомо недостовірного прогнозу інфляції підриває довіру до антиінфляційної політики влади, ще більше розпалюючи цінові очікування населення і бізнесу.
Нинішній уряд судорожно намагається звалити все або на попередників, або на Секретаріат Президента, або на підступи політичних опонентів. Але ніщо не змінить того факту, що уряд пожинає плоди своєї безвідповідальної діяльності, підкреслює М.Азаров.
При цьому важелі в уряду є, підкреслює М.Азаров. На його думку, інфляцією можна було ефективно керувати вже в січні і лютому. Для цього потрібний системний підхід, що відсутній у діяльності Уряду Ю.Тимошенко, сказав опозиційний міністр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас