Влітку бензин знову сильно подорожчає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влітку бензин знову сильно подорожчає

Енергетика
1512
Затишшя, що вийшло зараз зі зростанням цін на бензин, може виявитися лише початком сильної бури. Штучне стримування цін на бензин і дизпаливо в роздрібній мережі заправних станцій може вийти боком кінцевому споживачеві.
Сьогодні уряд країни всіма мислимими і немислимими способами намагається створити видимість того, що ціни на бензин і нафтопродукти стабілізувалися, граючи при цьому вигідні для себе комбінації, прибуток від яких осідає в кишенях високопоставлених чиновників. Розплачуватися за свідомі і несвідомі прорахунки "сильних світу цього" прийдеться кінцевому споживачеві. Великі промисловці позітхають про підвищення цін на транспортування та й піднімуть вартість виробленої продукції. У результаті - банальна інфляція.
Недавня бензинова криза і кількаразове подорожчання палива були викликані, у тому числі, політико-економічними іграми Кабінету міністрів із групою "Приват". Дана група є власником 42% акцій ВАТ "Укрнафта". 50%+1 акція цієї компанії належать НАК "Нафтогаз України", інші приблизно 8% - акціонерам "Укрсиббанку" і деяким фондовим посередникам. Сьогодні вона є найбільшою нафтовою компанією України. Обсяги видобутку становлять 4,2 мільйони тонн нафти і 3,35 мільярди кубометрів газу на рік. "Укрнафта" володіє найбільшою мережею АЗС у країні (563 заправки), на частку якої припадає 11% роздрібних продажів палива. У її найближчого конкурента - мережі заправок WOG - 290 станцій.
"Ситуація, що була на заправних станціях у багатьох містах України, - це консолідована відповідь "Привата" на незмінно "витончені" дії уряду. "Укрнафта" зазнає труднощів у зв'язку з перерозподілом грошових потоків на користь "Нафтогазу", зокрема, через зниження НКРЕ відпускних цін. Цей масштабний демарш покликаний показати, що держава - не єдиний акціонер "Укрнафти", - міркує директор Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін.
У самій же "Укрнафті" це пояснювали тим, що компанія не змогла закупити паливо через недосконалість закону "Про закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти". Відповідно до закону компанія повинна була закупити паливо на тендерній основі, причому постачальник повинен був установити ціну на нафтопродукти до проведення тендера. "Але великі постачальники відмовляються фіксувати ціну поставки, тому що вартість палива росте щодня", - заявляв фінансовий директор компанії Володимир Пустоваров.
А от голова Тендерної палати Володимир Лаба перекладав всю відповідальність за сформовану ситуацію на "Укрнафту". "Вони подали заяву тільки 8 лютого, через тиждень ми її прийняли до розгляду і вже 21 лютого задовольнили, дозволивши проводити тендер з одним продавцем", - пояснив В. Лаба. "Заяви "Укрнафти" - спроба перекласти на нас провину за свою нерозторопність", - сказав він.
В остаточному підсумку кулуарних битв винуватець, як завжди в подібних ситуаціях, так і не був знайдений. Ціни на паливо підняли, і заправки запрацювали в колишньому режимі. А зараз у сільгоспробітників ще триває посівна кампанія. Плюс до всього постійне зростання цін на нафтопродукти у світі. Аналітиками нафтового ринку передбачається швидке подорожчання цін на бензин і нафтопродукти в середньому ще на 30-50 копійок за літр, а до кінця літа - ще на 15-20%.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас