Уряд знову оскаржує створення "Лукора" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд знову оскаржує створення "Лукора"

Енергетика
153
Конфлікт між українським урядом і російським Лукойлом навколо створення спільного підприємства - "Лукор" - на базі найбільшого нафтохімічного комплексу "Оріана" розпалюється з новою силою. Як стало відомо, Генеральна прокуратура звернулася в Госпсуд Івано-Франківської області із проханням скасувати рішення зборів акціонерів "Лукора", що дозволяє Лукойлу внести в статутний фонд підприємства 107 акцій "Лукойл-нафтохіму" замість призначених 662 млн грн.
У розпорядженні виявилася копія позову, що Генпрокуратура, що виступає в інтересах Кабміну, направила в Госпсуд Івано-Франківської області 14 березня. Позивач просить суд визнати недійсними окремі пункти установчих документів зі створення на базі найбільшого нафтохімічного комплексу України ВАТ "Оріана" спільного підприємства (СП) з ВАТ "Лукойл-нафтохім" (дочірня структура російського Лукойла) - ЗАТ "Лукор", а також скасувати рішення зборів акціонерів, що схвалили створення СП. Підставою для цього стало невиконання інвестором інвестзобов’язань. Нагадаємо, відповідно до розпорядження Кабміну №314-р від 10 серпня 2000 року, на базі ВАТ "Оріана", що належало державі, було вирішено створити спільне підприємство "Лукор" із залученням приватного інвестора (сторони повинні були одержати в СП рівні частки). Україна зобов'язалася внести в статутний фонд новоствореного ЗАТ виробничі потужності "Оріани", а інвестор в особі "Лукойл-нафтохіму" - 662 млн грн і погасити всі кредитні зобов'язання. Українська сторона виконала свої зобов'язання, одержавши за це 47,93% акцій "Лукора", а "Лукойл-нафтохім" вніс замість коштів 107 акцій іншої дочірньої структури Лукойла - ЗАТ "Лукойл-нафтохім", забезпечивши собі частку 52,07% акцій.
В 2004 році на базі "Лукора" було створено ТОВ "Карпатнафтохім", у якому частка афілійованих з Лукойлом структур збільшилася до 76,04% акцій, а частка держави скоротилася до 23,96%. Генпрокуратура вважає, що компанія-інвестор порушила розпорядження Кабміну, тому просить суд скасувати рішення про внесення в статутний фонд підприємства цінних паперів або інших майнових прав.
Суперечка між державою і Лукойлом про законність створення "Карпатнафтохіму" почалася ще в 2005 році. Однак торік Верховний суд визнав, що статутний фонд "Карпатнафтохіму" сформований законно.
"Карпатнафтохім" - найбільший в Україні виробник полівінілхлоридів. Торік підприємство зробило 171,5 тис. т вінілхлориду, 53,4 тис. т каустичної соди, 102 тис. т поліетилену, 103,6 тис. т пропілену, 228,4 тис. т етилену. Фінансові показники за 2007 рік не розголошуються. В 2006 році виторг склав 359,95 млн грн, збиток - 1,71 млн грн.
У прес-службі російського Лукойла вчора відмовилися коментувати дії Генпрокуратури і Кабміну, порадивши звернутися в "Карпатнафтохім". Однак там також відмовилися від коментарів, пообіцявши надати їх сьогодні.
На думку партнера юридичної фірми "Юридичні радники" Павла Ялинника, юридичні позиції Генпрокуратури сильні. З ним погоджується директор Міжнародного інституту приватизації, власності та інвестицій Олександр Рябченко: "Правда на стороні держави, оскільки інвестор вніс у статутний фонд СП акції підприємства, які зовсім не коштували цих грошей". Слід зазначити, що раніше прокуратура заявляла, що вартість переданих "Лукойл-нафтохімом" акцій не перевищує $3 млн.
Незважаючи на це Павло Ялинник вважає, що домогтися задоволення позовних вимог буде складно. "Подібні позови дуже складні, тому прокуратурі необхідно запастися гарними аргументами", - говорить він. "Держава зможе довести свою правоту, якщо вся влада буде мати єдину позицію", - упевнений Олександр Рябченко.
У Госпсуді Івано-Франківської області повідомили, що слухання справи призначене на 18 квітня.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас