Переслідування буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переслідування буде

1553
Державна податкова адміністрація (ДПАУ) уперше опублікувала дані про сплату податків страховими компаніями. Відповідно до них, розмір податків становить не більше 2% від валових страхових премій.
На думку представників відомства, це занадто мало - адже за законом компанії, що займаються класичним страхуванням, повинні платити 3% від валових премій. У ДПАУ заявляють про плани почати масштабні перевірки з метою виявлення мінімізаторів. Втім, на думку учасників ринку, зниження податкового навантаження відбувається в рамках закону.
Учора ДПАУ вперше опублікувала рейтинг страхових компаній за рівнем їхнього податкового навантаження в 2007 році. У список потрапили 372 компанії, що займаються класичним страхуванням. За даними податкової адміністрації, в 2007 році СК одержали більше 10 млрд грн доходу від страхової діяльності (в 2006 році - 6,534 млрд грн) і сплатили податку на 318,4 млн грн, що на 140 млн грн більше, ніж в 2006 році. Втім, рівень податкового навантаження (співвідношення нарахованого податку до суми валових премій) збільшився незначно - з 1,57% до 1,86%.
У ДПАУ вважають такий рівень податкового навантаження занадто низьким. За словами директора департаменту контролю за фінансовими установами та операціями в сфері зовнішньоекономічної діяльності ДПАУ Тетяни Сисоєвої, цей показник не може бути нижче 3%. Нагадаємо, в Україні компанії, що займаються класичним страхуванням, повинні платити трипроцентний податок з валових премій, а лайфові СК обкладають нульовою процентною ставкою. Сисоєва впевнена, що отриманий результат говорить про мінімізацію податкових зобов'язань і схемний вивід коштів. Тому страховикам варто готуватися до перевірок. "Першочерговим завданням були банки, і по них ми досягли достатнього податкового рівня (з 2005 по 2007 роки сплата виросла з 4,32% до 6,08%). Тепер узялися за страховиків", - говорить вона.
Відповідно до рейтингу ДПАУ, лише вісім компаній заплатили більше 3% від валових премій. Список очолили СК "Тастгарантія" (3,76%), "Вектор Інвест Життя" (3,39%) і ТАС (3,13%). Вище від середнього показника по галузі знаходиться 254 компанії. Але учасники ринку вважають, що дані ДПАУ неточні. Керівник прес-служби НАСК "Оранта" Олена Кулакова повідомила Ъ, що, за підрахунками її компанії, податкове навантаження "Оранти" становить 3,37%, а не 2,82%, як повідомляє ДПАУ.
Директор департаменту ДПАУ Тетяна Сисоєва знайшла мінімізаторів і на страховому ринку
Сисоєва заявила, що в групу ризику входять страхові компанії з показником менше 1% (див. таблицю). Ці 65 компаній - перші в черзі на податкову перевірку. З них одна компанія взагалі не платила податок - "Земська страхова компанія". У ДПАУ не виключають, що внесені до реєстру перевірок СК почнуть процедуру ліквідації, як це було в 2007 році з "Міжнародним страховим альянсом", "РСК 'Дніпро'", "Укрспецполісом", "Паритетом" і "Фортецею".
За інформацією джерела в ДПАУ, замість "Міжнародного страхового альянсу" виникла СК "Ініціатива". Зв'язатися з "Ініціативою" не вдалося - в інтернеті немає її контактів.
Страховики в основному знижують сплату податку за допомогою перестрахування ризиків, тому що законодавство дозволяє зменшувати валові страхові премії пропорційно сумі перестрахування, розповіли в ДПАУ.
Сисоєва повідомила, що середній рівень перестрахування, за даними Держфінпослуг, не перевищує 30%. Але в податковій адміністрації вирішили вивчити звітність 73 компаній, які перестраховують понад 60% ризиків. Саме в таких компаній податкове навантаження зазвичай менше 1%.
За розрахунками ДПАУ, якщо одна СК перестрахувала ризики і не заплатила податок, то ці 3% повинна сплатити інша компанія. Але показник по системі 1,86% означає, що деякі учасники ринку використовують пільги. Як повідомлялося раніше, пільги мали страхова компанія "Аванте" і "Земська страхова компанія". "Наприклад, 'Лема' через 'Аванте' акумулювала 700 млн грн платежів в 2007 році", - сказав один зі співробітників ДПАУ.
Одержати коментар "Аванте" не вдалося - у компанії не відповіли на письмовий запит. Президент СК "Лема" Сергій Чернишов підтвердив, що в його компанії частка перестрахування досить висока. "Тому і відповідне навантаження (0,31%). До речі, за останній рік власне утримання компанії збільшилося у два рази", - додав він.
У компаніях, які ДПАУ підозрює в мінімізації, не згодні з висновками податківців. "Якщо вони порівнюють навантаження, то нехай тоді заберуть п. 31 закону "Про страхування", відповідно до якого ми зобов'язані перестраховувати, якщо ризик перевищує 10% страхових резервів", - обурений головний бухгалтер "Дніпроінмед" (навантаження 0,36%) Олександр Супрун. "У нас не низький показник, ми нормально платимо - більше 1 млн грн", - говорить головний бухгалтер СК "Будполіс" (0,89%) Світлана Ситько. Лише в СК "Українська страхова група" (0,36%) пообіцяли "виправитися".
Страховиків підтримує віце-президент Ліги страхових організацій Наталя Гудима. За її оцінками, рівень податкового навантаження в галузі може досягати 20%, адже ДПАУ враховує лише прибуток від страхової діяльності, а від фінансової - операції з активами, резервами - ні.
Рейтинг страхових компаній за рівнем податкового навантаження нижче 1% від валових страхових премій, %
Джерело: ДПАУ
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас