В Україні зареєстровано дочірнє підприємство "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні зареєстровано дочірнє підприємство "Газпрому"

Енергетика
241
"Газпром" на початку квітня зареєстрував дочірнє підприємство в Україні, повідомило РБК-Україна інформоване джерело.
За його даними, компанію повинен очолити заступник начальника управління "Газпрому" з транспортування і зберігання газу Анатолій Подмишальський.
Компанія "Газпром Україна" має намір звернутися до Національної комісії регулювання електроенергетики для отримання ліцензії на постачання газу за нерегульованим тарифом.
Згідно з українсько-російськими домовленостями, дочірнє підприємство "Газпрому" може продавати на українському ринку кінцевим споживачам 7,5 млрд куб. м газу на рік.
Відзначимо, що перший заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак і Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко виражали своє занепокоєння відсутністю договору між НАК "Нафтогазом" і ВАТ "Газпромом" щодо постачань газу до України на 2008 р.
За словами Гриценка, станом на 2 квітня ц.р. підписаного документу з РФ немає. "Це створює дуже серйозну загрозу зриву постачань природного газу на тих умовах, які були задекларовані і Президентом, і головою уряду", - відзначив Гриценко. Він додав, що спочатку були оголошені заяви про перемогу в переговорах, проте потім уряд України ухвалив рішення внести деякі уточнення до документу і в результаті до 1 квітня документ не був підписаний. "Це турбує комітет і відповідне рішення було ухвалене", - відзначив Гриценко.
Раніше "Газпром" заявив, що розраховує погодити формулу ціни на купівлю газу в Середній і Центральній Азії до кінця 2008 р. Збільшення закупівельних цін на середньоазіатську сировину до європейського рівня може позначитися на цінах газу, в першу чергу, для України, яка в 2008 р. отримує середньоазіатський газ через "Газпром" по 179,5 дол. за 1 тис. куб. м. У березні "Газпром" і "Нафтогаз України" домовилися продовжити переговори за умовами постачання газу до України в 2009 р. і в подальші роки з урахуванням кон'юнктури закупівельних цін центрально- і середньоазіатського газу, що складається.
Нагадаємо, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко раніше заявила, що про перехід на ринкові ціни на середньоазіатський газ в 2009 р. говорити поки рано. "Переговорний процес на 2008 р. поки не закінчений, тому говорити про віддаленіші перспективи поки передчасно", - відзначила вона.
Як повідомлялося, на початку березня ц.р. "Газпром" зняв обмеження на постачання газу до України. У свою чергу НАК "Нафтогаз України" підтвердив скасування "Газпромом" обмежень на постачання газу до України. Також була досягнута домовленість про постачання НАК газу з початку 2008 р. за схемою, яка діяла на початку 2008 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас