Скільки коштують квартири в Грузії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштують квартири в Грузії

Нерухомість
2603
Згідно із прогнозами аналітиків ринку нерухомості, у Грузії зростання цін на житло щорічно буде збільшуватися на 20-40%
Поясненням цьому слугує стабільне підвищення ціни на будівельні матеріали. Крім цього, експерти ринку пояснюють збільшення цін на житло прямою залежністю грузинського лари від американського долара.
"Компанії, що займаються будівництвом житлових будинків у Тбілісі, намагаються задовольнити попит на нові, більш сучасні апартаменти, офісні та промислові площі, що відповідають високим стандартам", - говорить Мартинч Марков, брокер з продажів компанії TJ Realty. За його словами, на ринку є кілька грузинських будівельних компаній, які продають якісне житло. Як приклад експерт наводить компанію Moduli, початкова вартість квартир якої стартує з 25 тисяч доларів.
У цей час у центрі міста квадратний метр коштує в межах 600-800 доларів. За прогнозами експертів, через півроку цей показник збільшиться до 1000-1500 доларів. Квартира ж у віддаленому від центра районі коштує на порядок менше - 20-30 тисяч доларів за однокімнатне житло і близько 50 тисяч за трикімнатну квартиру.
Житло для місцевих олігархів
Новим витком у розвитку ринку стало будівництво котеджних містечок біля столиці. У середньому один такий приватний будинок коштує 200-300 тисяч доларів. Якщо ж клієнт хоче мати житло зі своїм садом, басейном і повністю обладнаний будинок з авторським дизайном, таке задоволення обійдеться йому в суму понад 500 тисяч доларів.
На сьогодні в Грузії на ринку заміського житла працюють лише 2-3 великі місцеві будівельні компанії, а передумов до того, що на цей ринок вийдуть іноземні девелопери, поки немає.
Особливості ринку
"Я продаю вже більше півроку трикімнатну квартиру в центрі Тбілісі, але поки попиту нема, хоча ціна становить 130 тисяч доларів, при цьому доречний торг", - говорить Наталія, ріелтор Tbilisi-office. За її словами, сьогодні тільки іноземці купують нерухомість у Тбілісі, тому що в місцевого населення просто немає грошей для таких придбань. "Інвестора цікавлять перші поверхи в центральній частині міста. Саме ці квартири викуповуються, у них роблять ремонт і здають як офісні приміщення або ж магазини. Квартири для житла іноземцям просто нецікаві", - коментує експерт.
Для того щоб залучити нові інвестиції в нерухомість, уряд Грузії пішов на багато поступок. Зокрема був скасований закон про обмеження будівництва, а процедура покупки нерухомості для іноземців дуже ліберальна. Для того щоб купити квартиру, з необхідних документів необхідні лише паспорт і відповідна сума грошей. При цьому перерахування грошей у фонд соцстраху, сплату всіх податків на будівництво і продаж бере на себе будівельна компанія.
Крім того, крім комунальних платежів, покупець не платить за обслуговування квартири, як, наприклад, у Латвії, де за такі послуги з кожного квадратного метра власник виплачує до 1,5 євро на місяць.
Квартира на курорті
Схожа ситуація на будівельному ринку спостерігається й у курортних містах Грузії - Сухумі, Батумі. У них нові будинки практично не будуються, немає нових проектів. Це і є причиною того, що ціни на нерухомість низькі. Так, двокімнатну квартиру на узбережжі моря в Батумі можна купити за 30-40 тисяч доларів. Якщо ж це третя або четверта лінія забудови, вартість житла автоматично падає на 20-30%.
Те ж стосується і вартості землі на гірськолижних курортах Грузії Бакуріані та Гудаури, де сотка землі коштує близько 2 тисяч доларів.
"Заманити іноземного інвестора нам дуже складно, практично немає розвиненої інфраструктури, тому готелі з повним завантаженням працюють максимум два-три місяці взимку; літо та осінь - мертві сезони, коли туристів у нас практично нема", - розповідає директор Резо Гуалі, власник готельного комплексу "Хатина Резо" у Гудаурі.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас