"Приват" просить пільг у парламенту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Приват" просить пільг у парламенту

Енергетика
520
Депутат Верховної Ради (НУНС) і екс-глава "Укрнафти" Ігор Палиця пропонує знизити ставки рентної плати за нафту і газовий конденсат на 35%. Експерти розцінюють цей крок як нову спробу групи "Приват" виграти енергетичну війну з урядом Юлії Тимошенко.
Ігор Палиця пропонує парламенту знизити на 2008 р. ставки рентної плати за нафту і газовий конденсат, що видобуваються, на 388 грн./т і 144 грн./т. Законопроектом пропонується внести зміни в держбюджет на 2008 р. і знизити рентні ставки на нафту і газовий конденсат, добуті із глибини до 5 тис. м, з 1090 грн./т до 702 грн./т і на нафту і конденсат, добуті із глибини більше 5 тис. м, з 404 грн./т до 260 грн./т. Крім того, Ігор Палиця пропонує парламенту змінити схему обчислення коригувального коефіцієнта по ставках рентної плати.
Передбачається, що Мінекономіки для кожного звітного (податкового) періоду буде обчислювати коефіцієнт шляхом розподілу ціни нафти Urals, що склалася в останній робочий день поточного податкового періоду на момент завершення торгів нафтою на Лондонській біржі, на базову ціну нафти. Базова ціна нафти має на увазі ціну нафти Urals, що склалася на момент завершення торгів нафтою на Лондонській біржі в останній робочий день податкового періоду, у якому були впроваджені ставки рентних платежів за нафту і газовий конденсат.
На думку депутата ВР, члена комітету з питань ПЕК Олександра Гудими, реєстрація даного документа - не більш ніж спроба перевести протистояння групи "Приват" і Кабміну в нову, законодавчу площину. "Це новий ненормальний спосіб з'ясування відносин між Ігорем Коломойським (через свого ставленика Ігоря Палицю) і урядом. Установлення рентних платежів - не питання законодавства. Верховна Рада не повинна займатися встановленням і корекцією рентних ставок. Це компетенція виконавчої влади", - наполягає Гудима.
Експерти вважають, що подальше загострення конфлікту між Коломойським і Тимошенко може знову привести до дестабілізації ситуації на роздрібному ринку нафтопродуктів. Передумовою може стати нова цінова політика, що спостерігається в останній тиждень, мережі АЗС, що належить групі "Приват" (бренди "Укрнафта", "Авіаз", Sentosa Oil, "Мавекс" та ін.). Після недавньої зупинки і різкого підвищення цін приватівські заправки тепер розпродають накопичені запаси в середньому по 5,60 грн./л.
Як відзначає голова UPECO Сергій Куюн, запуск переробки на західноукраїнських НПЗ групи дозволить цьому найбільшому роздрібному операторові втримувати низькі ціни, що може привести до зниження імпорту палива іншими гравцями ринку напередодні сезону активного його споживання. "Трейдери або повинні прийняти на себе цінові ризики щодо імпорту палива, що сьогодні неможливо зіставити із прибутком, або будуть знижувати запаси. Це може привести до нестачі нафтопродуктів у квітні і створити умови для поновлення зростання цін уже до кінця місяця", - вважає пан Куюн.
Раніше керівництво "Укрнафти" заявляло, що має намір законсервувати частину газових і нафтових родовищ через агресивну фіскальну політику уряду, що проявляється в зниженні НКРЕ цін на реалізований "Нафтогазу" природний газ і збільшення в 13 разів рентних платежів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас