Держава замовчує зникнення сіл? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава замовчує зникнення сіл?

Аграрний ринок
466
За роки незалежності кількість сіл в Україні скоротилася на 305 одиниць, але офіційна статистика цей факт замовчує.
Про це в інтерв’ю "ДТ" розповів доктор економічних наук, професор, академік Української академії аграрних наук Віктор Юрчишин.
Посилаючись на данні Рахункової палати України, Юрчишин повідомив, що державної підтримки соціально-економічного розвитку села як не було, так немає й до сьогодні, а кількість сільських населених пунктів за роки незалежності скоротилася на 305 одиниць.
"Наразі відомості про зняття з реєстру зниклих сіл можна одержати лише з окремих обласних повідомлень. Держкомстат із цього приводу мовчить. Незалежно від того, робить це він із власних міркувань чи йому забороняють, мовчанка з приводу національної катастрофи є злочином", - вважає академік.
Юрчишин переконаний, що сучасні темпи "омертвлення" сіл зумовлені нічим іншим, як безкарною безтурботністю держави. Він звернув увагу на те, що видатки, передбачені законом "Про Державний бюджет України на 2007 рік" на інвестиційні проекти для розвитку соціальної сфери села, скоротилися порівняно з попереднім роком на 67,6 млн. грн.
"Якщо найвищі владні структури не схаменуться, вже найближчим часом на нас очікує набагато страшніше національне лихо, ніж те, що маємо зараз. Україна перетвориться на країну сільських цвинтарів. Ми мусимо затямити: остаточно втративши село і селянство в їх історично сформованій сутності, країна перестане бути Україною", - застеріг Віктор Юрчишин.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас