Ющенко заморозив продаж землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко заморозив продаж землі

Аграрний ринок
782
Президент призупинив урядову постанову про затвердження порядку проведення земельних аукціонів земельних аукціонів.
На думку експертів, таке рішення, з одного боку, може привести до нового витка судових розглядів, а з іншого боку - здатне остаточно заморозити ринок землі до голосування депутатами за відповідні зміни.
"Це питання виходить за рамки компетенції уряду, оскільки, відповідно до Земельного кодексу, порядок проведення аукціонів повинен установлюватися винятково законом. У період роботи уряду Юлії Тимошенко президент уперше скористався своїм правом вето на акти Кабміну", - повідомив учора перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак. За його словами, у зв'язку з виходом постанови і відсутністю проробленого механізму його реалізації продажі землі на аукціонах припинилися.
"У затвердженому урядом порядку введено нові поняття "виконавець" і "порядок ліцензування" цих робіт, які вимагають додаткового роз'яснення та фактично привели до зупинки всіх продажів землі, що є значним джерелом надходжень місцевих бюджетів", - додав Шлапак. "Місцеві бюджети, а потім і президент неодноразово зверталися до уряду із проханням як мінімум переглянути постанову для того, щоб зробити його імперативно діючим, а не постановою, що містить посилання на документи, які ще потрібно доопрацювати і прийняти", - підкреслив Шлапак.
Як раніше повідомлялося, відповідно до закону "Про ліцензування окремих видів господарської діяльності", щоб одержати ліцензію, необхідна відповідність зацікавленої особи затвердженим ліцензійним умовам - кваліфікаційним вимогам. Ліцензійні ж умови для зацікавлених в одержанні прав на проведення земельних торгів дотепер не затверджені.
Виходить, що до прийняття законів, що регулюють проведення цих аукціонів, всі земельні торги будуть остаточно заморожені. Охочим придбати землю прийдеться почекати. За словами спікера Верховної Ради Арсенія Яценюка - до наступної п'ятниці. "Ми ухвалили рішення щодо тематичних днів. 18 квітня парламент буде розглядати тільки ті законопроекти, які стосуються земельних питань", - повідомив Яценюк після погоджувальної ради.
"Замість того, щоб відкладати розгляд земельних законопроектів майже на 2 тижні, необхідно було у вівторок-середу швидко прийняти хоча б ці зміни, що стосуються земельних аукціонів. А депутати чомусь затягують процес", - повідомив голова земельного комітету Микола Присяжнюк (ПР). Він прогнозує, що тепер може початися виток нових судових розглядів. "Всі ті, хто програли, підуть заперечувати аукціони в судах. Скаржаться не тільки іноземні інвестори, але вже й наші. Всі ринкові механізми із продажу землі не працюють. Але при цьому постанова Кабміну була незаконною, і президент вчинив правильно, тому що необхідно все врегулювати законодавчо", - додав Присяжнюк.
У Земельному союзі України повідомили, що з початку року жоден аукціон із продажу землі не проводився із застосуванням постанови Кабміну. "Вони проходили на підставі рішень місцевих рад", - стверджує Микола Калюжний, голова ради асоціації "Земельний союз України". - Людей зараз цікавить, що немає порядку проведення аукціону для оренди землі. Виходить, що на даний момент місцеві ради не можуть не надати право оренди, не продовжити її на майже 50 тис. земельних ділянок. А посівна вже почалася, і ділянки самовільно обробляються без відрахувань у бюджет".
Проте юристи стверджують, що президентський указ не дозволить скасувати навіть ту невелику кількість земельних аукціонів, які були проведені з початку цього року. "Ні закони, ні укази зворотної сили не мають, - заявила Анжеліка Штукатурова, юрист ЮФ Salans. - Скасувати всі проведені аукціони можна тільки за тими параметрами, що не визначене ліцензування тих, хто ці аукціони проводить. Десь прокуратура заперечувала такі торги, а десь ні". З нею згодний і Артемій Сурін, гендиректор ЮФ "Укрзем": "Необхідно було спочатку прийняти зміну в законодавство, а потім щось скасовувати. І зробити якесь роз'яснення, під який порядок які землі підпадають. Немає позитивного в тому, що Кабмін прийняв постанову, і немає позитиву в скасуванні її президентом. Скасовувати толком було нічого, тому що аукціони майже не проводилися. Та й то, що депутати зможуть проголосувати за земельні законопроекти на наступному тижні, викликає великі сумніви".
Що скасував президент
22 лютого 2008 р. Кабмін затвердив "Порядок проведення земельних аукціонів", за яким крім земельних ділянок, що перебувають у приватній, комунальній або держвласності, повинні були продаватися і ділянки, конфісковані за рішенням суду, майнові права, іпотечні права (іпотечні облігації) на землі, а також акції (паї) на ділянки держвласності в статутному фонді підприємств, що підлягають приватизації.
Відповідно до постанови, або сама ділянка, або права її оренди під забудову будуть продаватися з технічним паспортом, що регламентує, що можна там будувати і за яких умов. За правилами аукціону, кожен учасник попередньо повинен заплатити гарантійний внесок - 10% від стартової ціни за ділянку. У випадку покупки ця сума ввійде у вартість, а якщо ділянку не придбали, початковий внесок повертають.
Організатор цього аукціону одержить не більше 10% від кожного продажу. При цьому підготовка лота до продажу на аукціоні не повинна перевищувати трьох місяців. Умови продажу, оголошені перед аукціоном, при укладанні договору купівлі-продажу землі змінам не підлягають. Замовник аукціону може відмовитися від його проведення не пізніше, ніж за 10 днів до його початку. У випадку скасування торгів виконавець повертає учасникам реєстраційні та гарантійні внески. Скасування аукціону може бути оскаржено в суді.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас