Шлапак: Україна і РФ перебувають у стані "холодної газової війни" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шлапак: Україна і РФ перебувають у стані "холодної газової війни"

Енергетика
119
Україна і Російська федерація перебувають у стані "холодної газової війни".
Про це заявив сьогодні на брифінгу перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак.
"Україна споживає газ, не маючи договорів на його постачання, і, відповідно, не платить за нього. Росіяни, у свою чергу, не платять за його транзит. Така ситуація може закінчитися посиленням конфлікту і його виходом на вищий рівень", - сказав він.
Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко також висловив свій неспокій відсутністю договору між НАК "Нафтогазом" і ВАТ "Газпромом" щодо постачань газу до України на 2008 р.
За його словами, станом на 2 квітня ц.р. підписаного документа з РФ немає. "Це створює дуже серйозну загрозу зриву постачань природного газу на тих умовах, які були задекларовані і Президентом, і главою уряду", - відзначив Гриценко.
Він додав, що спочатку були оголошені заяви про перемогу в переговорах, проте потім уряд України прийняв рішення внести деякі уточнення до документа і в результаті до 1 квітня документ не був підписаний. "Це турбує комітет і відповідне рішення було прийнято", - відзначив Гриценко.
У свою чергу міністр палива і енергетики Юрій Продан заявив, що пріоритетом Міністерства палива і енергетики України в рамках двосторонньої співпраці з РФ в 2008 р. буде врегулювання відносин по постачаннях газу.
Відзначимо, раніше прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко доручила міністерствам і відомствам, що беруть участь у роботі Економічного комітету Українсько-російської міждержавної комісії, визначити пріоритети в своїй роботі на 2008 р. і підготувати до 18 квітня ц.р. до підписання пакет першочергових документів.
18 квітня ц.р. планується візит до Києва російської урядової делегації на чолі з прем'єр-міністром Віктором Зубковим, в ході якого будуть розглянуті питання економічного співробітництва двох країн.
Раніше "Газпром" заявив, що розраховує погодити формулу ціни на купівлю газу в Середній і Центральній Азії до кінця 2008 р. "Газпром" домовився з азіатськими країнами про створення робочих груп щодо погодження формули ціни на купівлю газу. Так, з рядом постачальників передбачається завершити цю роботу до 1 липня 2008 р.
Збільшення закупівельних цін на середньоазіатську сировину до європейського рівня може позначитися на цінах на газ, в першу чергу, для України, яка в 2008 р. отримує середньоазіатський газ через "Газпром" по 179,5 дол. за 1 тис. куб. м. У березні "Газпром" і "Нафтогаз України" домовилися продовжити переговори за умовами постачання газу до України в 2009 р. і в подальші роки з урахуванням кон'юнктури закупівельних цін центрально- і середньоазіатського газу.
Нагадаємо, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко раніше заявила, що про перехід на ринкові ціни на середньоазіатський газ в 2009 г говорити поки рано. "Переговорний процес на 2008 р. поки не закінчений, тому говорити про віддаленіші перспективи поки передчасно", - відзначила вона.
Як повідомлялося, на початку березня ц.р. "Газпром" зняв обмеження на постачання газу до України. У свою чергу НАК "Нафтогаз України" підтвердив скасування "Газпромом" обмежень на постачання газу до України. Також була досягнута домовленість про постачання НАК газу з початку 2008 р. за схемою, яка діяла на початку 2008 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас