Вплив різних серйозних факторів приведе до уповільнення зростання індійської економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вплив різних серйозних факторів приведе до уповільнення зростання індійської економіки

Казна та Політика
146
Протягом минулих декількох років економіка Індії зберігала високі темпи зростання.
Однак останні дані свідчать про те, що через посилення інфляції і кризу на американських ринках іпотечного кредитування цього року економічне зростання країни може трохи сповільнитися.
Міністр фінансів Індії Паланьяппан Чідамбарам наприкінці березня відзначив, що в 2008-2009 фінансовому році темпи зростання індійської економіки знизяться до 8%, що стане рекордно низьким рівнем за останні 4 роки. За прогнозами Азіатського банку розвитку, цього року прискорення економічного зростання Індії може скласти 8%, що виявиться нижче від торішнього показника /8,7%/.
Аналітики вважають, що посилення інфляції є провідним чинником, що негативно позначається на розвитку індійської економіки. У зв'язку з цим першорядним завданням, що стоїть перед урядом країни, повинне стати стримування інфляції.
За останніми даними, опублікованими індійським урядом, на тижні, що завершився 22 березня, інфляція в Індії збільшилася до 7%, що набагато вище від колишнього прогнозу - 6,25% - і стало рекордно високим показником за останні три роки. Індійський уряд з метою стримування інфляції ввів заборону на експорт частини сільськогосподарської продукції та одночасно із цим пом'якшив мита на імпорт деяких продуктів. До того ж, Центральний банк Індії розглядає можливість стримування інфляції шляхом підвищення процентної ставки.
Крім інфляції, криза на ринках іпотечного кредитування в США також є важливим негативним фактором індійської економіки. Національний банк Індії і три інші великі банки цієї країни днями оголосили, що в результаті кризи на ринках іпотечного кредитування в США Індія зазнала великих збитків.
Індійські банки почали вживати заходів зі скорочення кредитів, що буде стримувати економічне зростання країни в цілому. Іпотечна криза в США, що потрясла всі основні фінансові ринки світу, також вплинула на індійську фондову біржу.
Аналізуючи внутрішню ситуацію в індійській економіці, можна відзначити, що останнім часом у країні спостерігається усе більше прикмет уповільнення економічного зростання. У січні цього року темпи зростання промисловості в цілому скоротилися до 5,3% із 11,6% у той же період минулого року, причому темпи зростання обробної промисловості впали з 12.3 до 5,9 відсотків.
Незважаючи на серйозні труднощі в індійській економіці, більшість економістів вважають, що завдяки величезному внутрішньому ринку в Індії збережуться стійкі темпи розвитку, і в цей час вони лише трохи сповільнилися. У міру того, як буде проявлятися ефективність урядових заходів для макроекономічного контролю і програми стимулювання економіки, можуть зберегтися швидкі темпи зростання, які, за прогнозами Азіатського банку розвитку, наступного року навіть прискоряться і досягнуть 8,5%.
За матеріалами:
Сіньхуа
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас