Merrill Lynch: Білий дім грає проти долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Merrill Lynch: Білий дім грає проти долара

Казна та Політика
1957
Американський долар може продовжити свій дворічний спадний тренд, тому що його ослаблення підсилює зниження привабливості американських акцій для іноземних інвесторів, говориться в доповіді аналітиків Merrill Lynch (MER), що була опублікована на тижні, що завершився 4 квітня.
За даними міністерства фінансів, іноземні інвестори воліли продавати американські облігації та акції протягом півроку до 30 січня. У середньому продажі перевищували покупки на $6,3 млрд. щомісяця. Інвестори поза США будуть утримуватися від покупки активів, деномінованих у доларах США, поки американська влада буде демонструвати тенденцію до підтримки слабкого долара, пише аналітик Merrill Lynch Стівен Енгландер, керівник з аналізу валютного ринку. “На ринку існує думка, що американська влада терпимо ставиться до слабкого долара, - вважає він. - Якщо вони бажають скоротити валютні ризики для інвесторів, то вони повинні знизити гостроту сприйняття того, що влада дивиться на ослаблення долара крізь пальці”.
Цього року долар встиг ослабнути проти ієни майже на 9%, а проти євро більше 7% на тлі зниження ставки ФРС США. З початку року ставка була знижена вже на 2,00 процентні пункти до 2,25%. При цьому ринок чекає подальшого зниження ставки.
При цьому зниження ставки ФРС також підтримується заявами адміністрації Білого дому. Зокрема президент США Джордж Буш заявляв, що поточний курс долара відображає стан економіки США. Втім, він також підкреслив, що офіційна позиція Білого дому полягає в підтримці сильного долара. “Сильний долар відповідає нашим національним інтересам ”, - вторив президентові міністр фінансів Генрі Полсон (Henry Paulson) у своєму інтерв'ю телеканалу CNBC 31 березня.
З іншого боку, не можна не відзначити позитивні тенденції, пов'язані з ослабленням долара. Експорт зі США виріс до рекордної позначки $148 млрд. у січні, зробивши свій внесок у зростання ВВП на 1 процентний пункт, що дозволило вберегти цей показник від скорочення. “Досить спокусливо вдатися до ослаблення долара, щоб стати більш конкурентноздатнішим, але побічним ефектом цього є стриманість іноземних інвесторів у прагненні вкладати свої кошти в США, - відзначає Енгландер. - Очікування щодо долару стали досить негативними”.
Втім, за прогнозами аналітиків Merrill Lynch, долар буде торгуватися біля позначки $1,55 проти євро на кінець червня. Однак навіть цей рівень може мати далекосяжні наслідки. Попередній період, коли протягом шести місяців інвестори воліли більше розлучатися з американськими активами, ніж купувати їх, спостерігався в 1996 році. До цього курс долара опускався до позначки 79,75 ієн. У другій половині 2007 року іноземні інвестори, що купують державні облігації та інші інструменти, покривали 10% дефіциту рахунку поточних операцій США, що є найнижчою часткою за останні 15 років.
За даними Morgan Stanley, частка іноземних акцій у взаємних інвестиційних фондах Америки виросла до 23% з 13% в 2003 році. Таким чином, не тільки іноземні інвестори, але й самі американські інституціональні гравці біжать від доларових активів.
“Політика відносно долара зміниться, коли американська влада зрозуміє що недоліки від подальшого ослаблення долара перекривають переваги підвищення конкурентноздатності, - пише Егландер. - В іншому світі зволіли б більш сильний долар”.
Схожі з Егландером думки висловив й експерт, що одержав у свій час прізвисько “доларового бика”. Американський долар продовжить слабшати в найближчі роки, оскільки США прагнуть до цього, щоб стимулювати експорт і скоротити дефіцит торговельного балансу і рахунки поточних операцій, заявив 4 квітня Пол Чертков aul Ch, колишній голова з валютного аналізу в Токійському банку Mitsubishi UFJ Ltd. (MTU). “Американцям вигідно мати слабкий долар, оскільки це поліпшує конкурентноздатність США, що є однією з небагатьох позитивних речей для американської економіки, - підкреслив він. - Американці також повинні розуміти, що в них є проблеми із внутрішнім попитом”.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас