Іран закликав ОПЕК покарати долар єдиною валютою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран закликав ОПЕК покарати долар єдиною валютою

Енергетика
317
Президент Ірану Махмуд Ахмадініжад закликав членів ОПЕК створити об'єднаний банк і відмовитися від розрахунків у доларах США за їхню нафту, повідомляє 7 квітня агентство Associated Press.
Під час своєї зустрічі з генеральним секретарем ОПЕК Абдаллою Аль-Бадрі, президент Ірану підкреслив необхідність для картелю заснувати об'єднаний банк, а також створити єдину валюту. Переважна більшість розрахунків за нафту проводиться в американських доларах, а його ослаблення останнім часом негативно позначилося на валютних резервах країн-експортерів. Крім того, спекулянти також використовують долар, що слабшає, як виправдання збільшення ціни на нафту.
Сам Іран поставляє велику частину свого нафтового експорту в Китай або Японію. Ще влітку 2007 року Тегеран домовився з Токіо про розрахунки за нафту в ієнах. Аналогічна ситуація складається і з Китаєм. Частково це робиться і для того, щоб Іран, що має досить складні відносини зі США, міг диверсифікувати рахунки і банки, у яких він зберігає свої доходи від нафти, захищаючи їх від можливих економічних санкцій з боку Вашингтона
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас