Білорусія відмовилась від імпорту української електроенергії до ІІ півріччя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія відмовилась від імпорту української електроенергії до ІІ півріччя

Енергетика
157
Білорусія відмовилася від імпорту української електроенергії до кінця першого півріччя 2008 року, повідомив "Інтерфаксу" начальник відділу зовнішньоекономічної діяльності державного виробничого об'єднання "Біленерго" Едуард Наркевич.
"По завершенні останніх переговорів з українською стороною було ухвалено рішення про те, що Білорусія найближчим часом не буде імпортувати електроенергію з України. Але переговори з Україною тривають у рамках змішаної білорусько-української комісії з торгово-економічного співробітництва, і не виключено, що угода щодо ціни буде досягнута", - сказав Е.Наркевич. Він додав, що під час останніх переговорів Україна наполягала на цінах оптового ринку, що вище від собівартості електроенергії білоруського виробництва.
Разом з тим Е.Наркевич відзначив, що у випадку досягнення сторонами угоди про ціну імпорту не виключене поновлення постачання української електроенергії в другому півріччі цього року.
Він нагадав, що 10 березня "Біленерго" і ЗАТ "ІНТЕР РАО ЄЕС" підписали контракт про постачання в Білорусію в 2008 році 2 млрд квт.г російської електроенергії за фіксованими цінами. Сторони також планують після уточнення необхідних обсягів підписати додатковий контракт про постачання цього року в республіку російської електроенергії за цінами оптового ринку. Обсяги поставок за оптовими цінами будуть скоректовані залежно від обсягів планового ремонту власного устаткування білоруської енергосистеми.
Раніше планувалося, що в 2008 році Білорусія закупить у Росії за оптовими цінами до 3 млрд квт.г електроенергії.
Як повідомлялося раніше, цього року Білорусія, відповідно до паливного балансу і затверджених на початку року обсягів, планувала імпортувати до 7 млрд квт.г електроенергії, у тому числі 2 млрд квт.г - з України.
За даними Мінстату, в 2007 році Білорусія імпортувала 4,3 млрд квт.г електроенергії на суму $129,1 млн. У минулому році поставки електроенергії в республіку здійснювалися в основному з Росії та України, при цьому імпорт української електроенергії був припинений у липні 2007 року через відсутність вільних обсягів електроенергії
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас