Доларовий "Бик" чекає затяжне падіння американської валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доларовий "Бик" чекає затяжне падіння американської валюти

Валюта
1393
Американський долар продовжить слабшати в найближчі роки, оскільки США прагнуть до цього, щоб стимулювати експорт і скоротити дефіцит торговельного балансу і рахунку поточних операцій, передає агентство Bloomberg, посилаючись на інтерв'ю Пола Черткова, колишнього голови з валютного аналізу в Токійському банку Mitsubishi UFJ Ltd.
Долар США ослабне до 80-85 ієн у поточному кварталі, вважає Пол Чертков, що вийшов у відставку на цьому тижні після 27 років роботи в банку у напрямку валютних ринків. Він також вважає, що долар ослабне до $1,65 проти євро і навіть опуститися до позначки $1,70.
"Долар буде слабшати досить довгий час", - сказав він. В 80-і роки минулого століття він заслужив собі репутацію доларового "бика", коли коректно пророчив довгостроковий висхідний тренд по американській валюті. "Американцям вигідно мати слабкий долар, оскільки це поліпшує конкурентноздатність США, що є однією з небагатьох позитивних речей для американської економіки, - підкреслив він. - Американці також повинні розуміти, що в них є проблеми із внутрішнім попитом".
Прогноз Черткова є одним з найбільш песимістичних щодо долара США. За даними опитування Bloomberg, середній прогноз щодо долара проти ієни становить 102 ієн. Крім того, опитані Bloomberg очікують, що долар зміцниться проти євро до $1,51 до кінця червня.
Чертков рекомендує інвесторам звернути увагу на азіатські валюти. Потенціал євро обмежений, тому що єдина європейська валюта зміцнилася майже у два рази щодо долара з моменту свого мінімального значення на рівні $0,8230 26 жовтня 2000 року.
"Скорочення ризиків полягає в тому, щоб звернути свою увагу на ті пари, у яких не було настільки значних змін, як у парі євро-долар, - відмітив він. - Тому мені здається привабливою пара ієна-долар. Долар продовжить слабшати головним чином проти азіатських валют". Зміцнення ієни буде також підтримуватися, вважає він, в міру збільшення небажання японських інвесторів приймати на себе ризики вкладень у високоприбуткові активи в інших країнах. "Японці будуть більш терпимо ставиться до зміцнення ієни, оскільки це допоможе компенсувати японським компаніям зростання вартості імпорту, - підкреслив він. - Однак вони також будуть більш стримані в участі на валютному ринку через тиск із боку американців та інших азіатських країн, особливо Китаю, дозволяючи своїй валюті зміцнитися". Втім, Чертков також вважає, що китайський юань продовжить зміцнюватись і може досягти рівня 6,5 юанів за долар протягом шести місяців.
Одним з актуальних питань останнього часу є можливість координованої інтервенції Центробанків "Великої сімки". Однак Чертков досить скептично ставиться до даної можливості. На його думку, центральним банкам буде перешкоджати те, що це ввійде в суперечність із тією політикою, що вони проводять в останні роки, критикуючи Китай за втручання в процеси на валютному ринку. При цьому дану дію буде досить складно здійснити, оскільки, на його думку, ФРС США продовжить знижувати ставку аж до 1%, а ЄЦБ збереже її на рівні 4%.
"Перспективи валютної інтервенції це скоріше мрії курця опіуму, - підкреслив він. - В умовах, коли в Японії немає простору для маневру, адміністрація Буша, як здається, бажає послабити долар, а ЄЦБ, безумовно, не піде на ослаблення монетарної політики в найближчому майбутньому, дискусії навколо валютної інтервенції, на мій погляд, не мають якого-небудь сенсу".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас