Слабкий долар знизив продажі житла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Слабкий долар знизив продажі житла

Нерухомість
756
Очікувана весняна активність на вторинному ринку нерухомості Києва не виправдалася. Падіння курсу долара і жорсткість умов іпотечного кредитування привели до скорочення угод із продажу нерухомості.
За даними аналітиків групи компаній "Оболонь", у березні кількість договорів задатку скоротилася на 27%. Змінився і якісний склад продаваних квартир. Різко знизилася питома вага дорогих об'єктів. Якщо в лютому в переліку договорів задатків трикімнатних квартир було на 12% більше, ніж однокімнатних, то в березні однокімнатні квартири купували в 2,5 рази частіше, ніж трикімнатні.
Статистичний аналіз цін квартир, пропонованих до продажу, зроблений ДК "Оболонь" показує, що столичний квадратний метр у березні подорожчав: в однокімнатних квартирах - на 3,6%, у двокімнатних - на 3,1%, у трикімнатних - на 1,1%, у багатокімнатних квартирах - на 5,3%.
Поступове в’яле подорожчання квартир у Києві відзначають й аналітики компанії "Канзас". Однак, незважаючи не тільки на березневе, але й січневе, і лютневе зростання цін в 2008 р., вони стверджують, що прогнозування перспектив ринку житла неоднозначне, і навіть допускають ілюзорність цих цін.
Це підтверджує і дослідження ДК "Оболонь". Якщо проаналізувати статистику цін пропозиції, то вони із січня виросли з $2 860/ кв. м до $3 028/кв. м. Але при цьому зараз ціна вище середньої ціни продажу аналогічних квартир на 7,2%, а в лютому різниця між ціною пропозиції і ціною продажу становила 2,2%.
Зменшилася на 23% у порівнянні із січнем частка покупок квартир, що купуються у кредит, - у січні питома вага угод з використанням іпотечного кредитування становила 62%, а в березні - 39%. Зниження кількості кредитів на житло експерти пов'язують із постійними заявами уряду і президента про можливе зниження ставки по іпотечних кредитах. Ще складніше, стверджують аналітики, стало одержати іпотечний кредит при покупці житла на первинному ринку. Банки видають такі кредити, як правило, лише в тих випадках, коли самі стежать за перебігом будівництва і беруть участь у кредитуванні забудовників.
Аналітики компанії "Київ Житло-Інвест" відзначають, що вартість 1 кв. м житла бізнес-класу в столиці за останній місяць збільшилася в середньому на 10-13%. І при цьому вартість 1 кв. м була переглянута в 27 об'єктах з 55-ти. "Березнева зміна ціни, особливо на житло бізнес-класу, не є реакцією ринку на існуючий попит: у цьому випадку компанії-забудовники здійснюють спробу збереження обсягу очікуваного прибутку за рахунок зміни кінцевої ціни для покупця", - повідомив Володимир Германов, керівник відділу маркетингу компанії "Київ Житло-Інвест". Проте на первинному ринку житла економ-класу особливого підвищення цін не відбулося. У середньому в порівнянні з лютим ціни виросли на 1-2%, стверджують аналітики компанії.
На думку Володимира Германова, у найближчі пару місяців зниження ціни, навіть у випадку зміцнення долара, малоймовірне. Швидше за все, змінена ціна буде закріплена на тривалий період - від 6 до 12 місяців. Аналітики ДК "Оболонь" у прогнозах більш оптимістичні. З огляду на високий рівень інфляції та ослаблення долара, у квітні ціни пропозицій будуть продовжувати рости, однак цілком можливо, що буде рости (хоча і більш повільними темпами) і розмір торгу.
Про те, що насправді ціна продажу квартир нижча, ніж заявлена, ріелтори говорять дуже обережно. Але всі одноголосно стверджують - ринок нерухомості досить перегрітий. Якщо зростання цін на нерухомість перекриє зниження купівельної спроможності долара, ціни на житло почнуть знижуватися активніше.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас