Нафтопереробка вимагає пільг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтопереробка вимагає пільг

Енергетика
142
Нафтопереробні заводи розраховують на підтримку держави в здійсненні реконструкції. "Укртатнафта" виступила за активізацію законодавчого закріплення пільг при модернізації нафтопереробних потужностей. Експерти ж відзначають, що стимулювання реконструкції НПЗ таким способом упирається в кілька законодавчих перешкод.
"Варто підкреслити, що підприємства вітчизняної нафтопереробки мають потребу в якнайшвидшій модернізації, що вимагає активного і системного сприяння на державному рівні", - акцентують в "Укртатнафті". Як приклад компанія вказує на той факт, що Верховна Рада в березні відхилила законопроект про стимулювання, реконструкцію і модернізацію нафтопереробної та нафтохімічної галузей.
Прийняття такого документа обговорено меморандумом про партнерство між Кабінетом міністрів та учасниками внутрішнього ринку нафти і нафтопродуктів. Даний проект закону передбачав надання пільг НПЗ на період проведення модернізації, зокрема, звільнення від сплати податку на додану вартість (ПДВ) на імпортне устаткування. "Стимулювання модернізації НПЗ у такий спосіб здійснювалося практично у всіх країнах, і це виявилося дуже результативною дією: податкові канікули дали можливість заводам досить оперативно провести реконструкції без шкоди для бюджету", - повідомляє "Укртатнафта".
На шляху стимулювання нафтопереробки через введення спеціальних пільг стоїть не стільки зла воля уряду, скільки низка законодавчих перешкод. "Відповідним законом від 2005 р. забороняється встановлення деяких пільг, зокрема, і по ПДВ. Крім того, якщо введеться обнуління мит на устаткування для модернізації тільки нафтопереробних потужностей, то виходить, що преференції встановлюються саме одній галузі, що несправедливо щодо інших. Проти цього виступає Міністерство фінансів", - пояснює заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев. Проте ситуацію може змінити прийняття загальнодержавної програми розвитку галузі, припускає експерт.
На думку виконавчого директора компанії UPECO Сергія Куюна, інвестори як ніколи повинні бути зацікавлені в модернізації українських НПЗ: "У світі спостерігається не нестача ресурсів нафти, а гострий дефіцит переробних потужностей. І в цей час у нас простоюють два заводи, а ще три незабаром не будуть відповідати потрібним паливним стандартам".
Нагадаємо: із семи переробних комплексів модернізацію потужностей провів Лисичанський ("ТНК-ВР") і Одеський НПЗ ("ЛУКОЙЛ"). Кременчуцький НПЗ (що працює з низьким завантаженням через корпоративний конфлікт) і Шебелинський ГПЗ без проведення реконструкції не зможуть випускати паливо, що відповідає євростандартам, що вступають в силу в 2011 р. Дрогобицький, Надвірнянський (група "Приват") - зазнають проблем з поставками сировини, через що останній практично не працює в 2008 р. Херсонський НПЗ ("Континіум" Ігоря Єремеєва), заявивши на початку року про прийдешню реконструкцію, продовжує простоювати.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас