Банкір із Бангладеш видасть кредити бідним росіянам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкір із Бангладеш видасть кредити бідним росіянам

Кредит&Депозит
247
Банкір з Бангладеш Мухаммад Юнус, що одержав Нобелівську премію миру в 2006 році, хоче допомогти бідним росіянам. Він й у Росії готовий розгорнути придуману ним кредитну схему, що дозволить видавати кредити без застав і складного юридичного оформлення біднякам у будь-якому, навіть найбільш економічно відсталому регіоні Росії. Юнус упевнений, повідомляє “Російська газета”, що позичальники повернуть борги, а малозабезпечені перейдуть у середній клас.
Юнус налагодив у себе в країні систему мікрокредитів. Першу позику $27 він видав зі своїх особистих грошей в 1974 році. Він зробив ставку на тих, кому звичайні банки відмовляють у кредитах. У заснованого Юнусом "Грамін банку" зараз більше 6,5 млн. клієнтів, з них 100 тис. - це злиденні, котрим ці гроші дають можливість вибратися з бідності і перейти в "середній клас". Гроші видаються без застави, і при оформленні кредиту банк вимагає від позичальника мінімум документів. Досвід Юнуса показує, що 99% боржників погашають кредити вчасно.
Він порівняв бідняків з карликовими деревцями бонсай. "Можна взяти насіння будь-якого великого дерева, посадити його у квітковий горщик, і тоді виросте бонсай. Але це не означає, що проблема в дереві. Це суспільство не дає людям простору для розвитку", - сказав Юнус.
Юнус вважає, що мікрокредитування - це соціальна місія великих банків, великих і швидких грошей тут відразу не варто очікувати, але великі банки в усім світі вважають гарним тоном займатися благодійністю.
Необхідно починати такого роду діяльність із визначення "цільової аудиторії", на думку банкіра. У цьому випадку він вважає такою 10% найбільш нужденних можливих клієнтів. Потім обчислити суму кредитів, з'ясувавши, навіщо вони потрібні. При цьому необхідно одночасно організувати не тільки кредитування, але й страхування позичальників. Якщо залучати до цього інші фірми, то вартість кредитів зросте. Схема Юнуса працює не тільки в Бангладеш, але й у Туреччині, Китаї і США.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас