РНБО: Українська влада повинна підготуватися до зустрічі з наслідками міжнародної кредитної кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РНБО: Українська влада повинна підготуватися до зустрічі з наслідками міжнародної кредитної кризи

505
Міжнародна кредитна криза позначиться на економіці України і влада країни повинна підготуватися до цього, вважає заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони (РНБО) України Андрій Пишний.
"Ми готуємо зараз засідання міжвідомчої комісії з питань фінансової безпеки, що сформована при апараті РНБО, за указом президента і плануємо розглянути це питання... Я б не робив сміливих заяв, про те, що на Україну не вплинуть процеси, які відбуваються в глобальній фінансовій системі. На жаль, ми повинні будемо відчути наслідки помірної рецесії (у США)", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
При цьому заступник секретаря РНБО відзначив необхідність обговорення складної ситуації як у контексті інфляційних процесів, так і впливу на банківську систему.
"Зовнішній борг на сьогоднішній день уже перевищує 60% ВВП. Більшість банків перебувають у режимі пошуку джерел рефінансування по тих позиках, які вони залучали в 2006-2007 роках", - пояснив Пишний.
У зв'язку з цим він висловив думку про необхідність перенесення пріоритетів у кредитуванні зі споживчого ринку на виробничий сектор.
"З погляду управління фінансово-кредитною системою необхідно перенаправляти існуючий фінансовий ресурс зі споживчого на виробничий ринок. Зовнішні позики, які залучаються, повинні, у першу чергу, направлятися на кредитування виробничої сфери, на збільшення товарної пропозиції", - сказав заступник секретаря РНБО.
При цьому, за його оцінкою, для досягнення цієї мети може бути використаний механізм зміни вимог до резервування під відповідні кредити.
Крім того, він підкреслив важливість посилення кредитної підтримки малого та середнього бізнесу, оскільки ця виробнича сфера може надати істотну підтримку розширенню товарної пропозиції на внутрішньому ринку.
"Ми стоїмо перед викликом покриття зростання інфляції за рахунок відкриття кордонів і допуску в країну імпортних товарів. Що, у зв'язку із цим, ми одержимо, крім збільшення товарної позиції: жорсткість конкуренції, погіршення умов фінансування нашого національного товаровиробника при перманентному збільшенні кредитних ставок", - відзначив Пишний.
Крім того, на його думку, доцільно змінити пріоритети й у роботі державних банків. "Необхідно по-іншому вибудовувати пріоритети роботи двох держбанків: пріоритети повинні бути в контексті роботи з виробничою сферою. Споживчий ринок це добре звичайно, але на сьогоднішній день це не пріоритетно", - сказав заступник секретаря РНБО.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас