ДПАУ налаштована категорично — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ налаштована категорично

Казна та Політика
561
Державна податкова адміністрація (ДПАУ) посилила відбір компаній для їхніх планових перевірок. Тепер податкові інспектори будуть контролювати лише ті компанії, які належать мінімум до двох категорій ризику, серед яких збиткова діяльність, робота з офшорами та відшкодування ПДВ понад 100 тис. грн.
За допомогою нової методики в ДПАУ хочуть скоротити кількість перевірок. Але експерти в цьому сумніваються - у податківців залишається можливість проведення необмеженої кількості позапланових перевірок.
Учора в департаменті податкового контролю юридичних осіб ДПАУ повідомили, що в II кварталі схема їхньої контрольно-перевірочної роботи кардинально змінилася. По-перше, податківці заявили, що застосовуваний дотепер принцип аудита всіх платників (від малого до великого бізнесу) неприйнятний "в умовах європейського вибору України". Тому вже у квітні-червні кількість підприємств, на яких плануються перевірки, буде знижена майже на третину в порівнянні з II кварталом 2007 року - з 8,1 тис. до 5,8 тис. А в план-графік аудита дрібних компаній внесено в 2,4 рази менше - 0,8 тис.
По-друге, ДПАУ змінила критерії відбору компаній для проведення планової контрольно-перевірочної роботи. Тепер, щоб податківець проінспектував підприємство, воно повинне відповідати не менш ніж двом критеріям ризику ухилення від оподаткування з восьми, тоді як раніше досить було одного. Підозрілими ДПАУ вважає компанії, у яких темпи зростання валових доходів не відповідають рівню збільшення сплати податків, обсяг відшкодування перевищує обсяг сплаченого податку на прибуток, які декларують збитки, заявляють до відшкодування ПДВ суму понад 100 тис. грн, працюють із компаніями, зареєстрованими в офшорних зонах, здійснюють нетиповий експорт, мають адресу, ідентичну "адресі масової реєстрації" платників податків.
Інспектор при перевірці буде використовувати інформацію правоохоронних органів та "інших джерел".
За словами директора департаменту податкового контролю юридичних осіб ДПАУ Ігоря Заглади, 3,7 тис. підприємств, або 66%, включені в план перевірок за принципом двох критеріїв, інші - компанії, що мають із зазначеними суб'єктами "господарські відносини". "Якщо ми перевіримо тільки ризикове підприємство, а його контрагентів ні, нехай навіть вони і не є сумнівними - результату не буде", - сказав він.
Ці зміни повинні привести до зниження кількості перевірок на третину. "Ми хочемо побудувати нашу роботу на довірчих відносинах, щоб платники були зацікавлені в добровільній сплаті податків у повному обсязі", - пояснив Заглада. Збільшення платежів компанією буде гарантією того, що інспектор не буде її турбувати роками. Голова ДПАУ Сергій Буряк у лютому обіцяв зменшити щомісячну кількість планових перевірок до 5-6% компаній.
Експерти вважають позитивним уже те, що ДПАУ оприлюднила критерії ризику, тому що раніше підприємства про них тільки здогадувалися. "Це дає можливість підприємствам бути більш підготовленими до перевірок, - упевнений член виконкому 'Товариства фінансових аналітиків' Тарас Коваль. - Але є протиріччя в критеріях, наприклад співвідношення сум відшкодування ПДВ і прибутку. Для експортноорієнтованих підприємств відшкодування завжди буде більшим, ніж сплата податку на прибуток". Аналітик Центру ім.Разумкова Костянтин Кузнєцов відзначає неоднозначність критерію за темпами зростання доходів і сплати податків: "ДПАУ повинна визначитися із середнім рівнем сплати податків по галузях, як у банків".
Ефективність нової методики можна буде оцінити лише через три місяці, говорять експерти. За словами радника з економічних і податкових питань проекту "Розвиток підприємництва в Україні" "Міжнародної фінансової корпорації" Дмитра П’ятаченка, поки що заяви нового керівництва податкових органів скоротити аудит залишаються на рівні декларацій: "Можна сидіти місяць на одному підприємстві, зробивши там 30 перевірок, і не ходити на інші".
Кузнєцов упевнений, що обіцяне скорочення планових перевірок податківці компенсують збільшенням позапланових. Оскільки співвідношення планового аудита до позапланового становить 20% до 80%, то ДПАУ легко використає цю можливість для збільшення надходжень у бюджет, вважає Дмитро П’ятаченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас