У березні інвестфонди схудли — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У березні інвестфонди схудли

318
Більшість публічних ІСІ в березні показали або мінімальну прибутковість, або негативну. Як і повинно бути в кризові періоди, максимальний результат продемонстрував облігаційний фонд "Синергія Бонд" компанії "КІНТО" - 0,59%. Також облігаційний фонд "Укрсиб Стабільний дохід 2" показав нульовий прибуток.
Інші ІСІ спрацювали в мінус. Зокрема, відкриті фонди показали результат від -1,58% до -6,41%. Інтервальні, з яких можна вийти не частіше, ніж раз на два тижні, діяли схоже: від -1,66% до -7,43%. Найбільший розкид результатів виявився серед закритих корпоративних: від +0,59% до -17,27%.
З початку року результати також виявилися слабкими. Прибутковість у всіх видів невенчурних фондів коливалася від +3,76% до -21,95%. Найбільший мінус показав фонд із символічною назвою "Золотий дощ".
У результаті інвестори багатьох фондів вирішили забрати свої гроші. Більше від інших постраждали відкриті фонди, де можна забирати гроші в будь-який день. За номіналом вони втратили за березень близько 17 млн. грн. Із шістнадцяти відкритих фондів на кінець минулого тижня тільки вісім змогли продати додаткові 0,48-4,43% сертифікатів. Приріст продажів фонду "ПІО Глобал - Фонд ліквідних акцій" на 21% у розрахунок не береться - за великим відносним приростом ховається цілком скромна реальна кількість паперів. З тієї ж причини в іншому фонді під управлінням КУА "ПІО Глобал Україна" - "ПІО Глобал - Фонд грошового ринку Надійний" - клієнти повернули 74% сертифікатів.
"Ми спостерігали невеликий відтік, але тільки з відкритого фонду", - відзначив інвестиційний керуючий КУА "Бонум Груп" Аудрюс Мицюкявичюс.
"В умовах невизначеності на фінансових ринках частина українських інвесторів виявили бажання забрати свої кошти з інвестфондів. Наші фонди не стали винятком. Основний відтік спостерігався з відкритих фондів. Закриті фонди уникнули істотного виводу капіталу не тільки через свою більш низьку ліквідність. З самого початку в них заходили інвестори, які орієнтувалася на довгостроковий період інвестування", - розповів керівник департаменту публічних фондів УК "Сократ" Наталя Бахмач.
Втім, деякі компанії декларували успішне проходження березня. "Відтоку клієнтів не спостерігалося, тому що ті інвестори, які вже вибрали свою інвестиційну стратегію, продовжують використовувати дане зниження вартості ПІФів як додаткову можливість купувати за дисконтними цінами. Певний відтік з фондів спостерігався, але це було викликано як реальною необхідністю в коштах, так і перетоком коштів з фонду у фонд", - розповів генеральний директор "СЕБ Есет Менеджмент" Вадим Мосійчук.
Втім, велика успішність закритих фондів була обумовлена ще й технічно складною процедурою вилучення грошей. "Із закритого фонду можна вийти тільки на вторинному ринку, якщо є охочі купити сертифікати фондів", - пояснив генеральний директор Parex Asset Management Ukraine Денис Мощенко. Очевидно, що охочих увійти у фонди в нинішніх умовах небагато.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас