Росіяни не хочуть відкладати гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни не хочуть відкладати гроші

356
Росіяни стали менше відкладати грошей і більше витрачати. Це пов'язано з побоюваннями із приводу можливої фінансової кризи. Крім того, негативну роль відіграє висока інфляція. Зараз вона перевищує банківські ставки, і реальна прибутковість по внесках низька. Щоб гроші не "згоріли", громадяни обирають що-небудь купити, наприклад автомобіль. Поки найбільша частка в заощадженнях громадян припадає на Ощадбанк.
За даними Росстату, до 1 лютого поточного року внески фізичних осіб на рублевих і валютних рахунках у російських банках склали 5 трлн 126,2 млрд рублів. Для порівняння, у січні ця цифра становила 5 трлн 136,8 млрд рублів. У порівнянні з початком лютого 2007 року внески громадян у банках виросли на 35,1%.
Частка Ощадбанку Росії в заощадженнях громадян до 1 лютого знизилася на 0,2% у порівнянні з початком січня 2008 року і склала 51,5%.
Обсяг кредитів, депозитів та інших розміщених коштів, які російські кредитні організації видали підприємствам, банкам і громадянам, а також кредитів іноземним державам зріс за січень 2008 року на 9,4%, перевищивши на 1 лютого суму 14,5 трлн рублів.
Обсяг кредитів, виданих фізичним особам, скоротився на 7,1%.
Аналітик Банку Москви Михайло Лямін пояснює, що у зв'язку з побоюваннями населення щодо можливої фінансової кризи росіяни стали більше витрачати грошей і менше відкладати.
"Люди побоюються відносити гроші в банк або вкладати у фондовий ринок, оскільки сильні очікування фінансової кризи. До того ж інфляція досить висока, а доходи ростуть, тому набагато простіше витратити гроші, наприклад на покупку автомобіля", - розповідає експерт.
Цієї думки дотримується і заступник директора аналітичного департаменту компанії "Совлинк" Ольга Бєлєнька.
"Зниження курсу долара спричинило те, що люди стали переводити внески в рублі і євро. Але ця тенденція виникла ще півтора-два роки тому. Разом із цим споживання почало переважати над заощадженням капіталу", - говорить вона.
Уповільнення приросту депозитів пов'язане із прискоренням інфляції: вона вища, ніж банківські ставки, і реальна прибутковість по внесках зараз низька.
З іншого боку, і банки шукають більш захищені способи залучення капіталу - введення кредитних карток та іпотеку.
Закриття зовнішніх ринків привело до того, що банки стали орієнтуватися на внутрішній ринок і залучення коштів фізичних осіб. Тому вони підвищують ставки по депозитах, говорить аналітик. Із серпня минулого року, коли були змінені умови фондування для банків, відбулося вже кілька таких підвищень.
Є ще один фактор, що впливає на збільшення споживання - нав'язлива реклама та маркетингова політика на користь збільшення споживання за рахунок споживчих кредитів. Але це теж не однозначний показник, оскільки темпи збільшення споживчого кредитування в Росії зараз сповільнюються.
"Якщо в 2006 році приріст склав 75% до рівня 2005, то в минулому - тільки 57%. А за очікуваннями аналітиків ВТБ-24, у нинішньому році зростання споживчого кредитування скоротиться на третину від обсягів 2007 року", - відмітила Ольга Бєлєнька.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас