Рапс виганяють з поля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рапс виганяють з поля

Аграрний ринок
579
Уряд має намір контролювати структуру посівних площ, щоб подолати перекіс убік високорентабельних культур.
Побоювання чиновників викликає розширення посівів культур, призначених для виробництва біопалива, на шкоду сільгоспкультурам. Міністерство агрополітики пропонує заборонити розширювати посіви соняшника та рапсу.
За словами заступника міністра агрополітики Олександра Шевченка, необхідно передбачити використання посівів соняшника на рівні 10%, а рапсу - на рівні максимум 14-20%. "Я переконаний, що через кілька років буде і квотування, і ліцензування як вирощування, так і виробництва біопалива", - сказав він.
Відзначимо, що це не перший раз, коли агрокерівництво висловлює стурбованість із приводу того, що аграрії надмірно захопилися вирощуванням олійних культур (максимуму посіви соняшника досягли в 2003 р.- 4001 тис. га). "Питання щодо соняшника піднімалося в останні 7-8 років кілька разів. Однак це скоріше не питання балансу і нестачі якихось інших культур, а питання раціонального використання земель і змін посівів", - говорить керівник групи експертів Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.
Поки ж чиновники на місцях говорять, що не втручаються в дії приватних власників. Як відзначив Петро Гаврилюк, співробітник управління розвитку АПК Рівненської ОДА, цього року в області рапсу буде посіяно на 61% більше, ніж в 2007 р. "Одночасне скорочення пройшло по кормових культурах, що легко пояснюється, з огляду на кризу тваринництва, а також по цукровому буряку, оскільки на ринку цукру два роки було надвиробництво, і аграрії бачать, що об'єктивна потреба в цукровому буряку знижується", - говорить чиновник.
За його словами, вирощування рапсу стимулюється високою рентабельністю і стабільно високим попитом на нього. "Зараз усі аграрії - це приватні підприємці, і я не уявляю собі, як можна вказати їм, що сіяти, якщо вони орієнтуються на кон'юнктуру. Хіба що квотуванням, але поки ніякі роботи в цьому напрямку не проводилися", - говорить він.
Влада Полтавщини відзначає, що структура посівів у їхньому регіоні близька до оптимальної. "У нас не буде багато рапсу, - говорить Петро Чипак, начальник відділу виробництва та маркетингу продукції рослинництва Полтавської ОДА.- У нас є науково розроблена структура, які культури оптимально сіяти в нашому регіоні. І йому відповідає клин. Однак у формування його структури ми не втручалися".
Експерти відзначають, що втручання держави навряд чи можливо у вигляді адміністративних заходів. "У таких випадках вдаються до стимулюючих заходів, наприклад, дотацій, тобто йде вплив економічними факторами", - говорить Володимир Лапа. За науковими розрахунками, Україна може нарощувати посіви рапсу до 2,5 млн. га, тому часовий люфт в аграріїв ще є. "По соняшнику треба знайти баланс між інтересами виробника і раціональним використанням землі", - говорить Лапа.
Проте реальних важелів впливу на агровиробника в частині вибору культур для посіву у влади зараз немає. Єдиним заходом у цьому напрямку можна вважати пропозицію влади окремих регіонів ввести агрохімічний паспорт земель (щоб була можливість порівнювати стан наділу через певні тимчасові проміжки). Однак поки такі наміри носять декларативний характер.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас