Експерт: Найближчим часом вартість бензину марки А-95 сягне 6 грн/л — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Найближчим часом вартість бензину марки А-95 сягне 6 грн/л

Енергетика
272
Найближчим часом в Україні ціна бензину марки А-95 може перевищити 6 грн/л.
Таку думку РБК-Україна висловив Юрій Алексеєнко, старший аналітик компанії KBC Securities Ukraine.
При цьому експерт відзначив, що підвищення цін на бензин до зазначеної межі обумовлене збільшенням вартості нафти на світових ринках на 21% з початку лютого, і підвищення експортного мита на російську нафту до 340 дол./т і як наслідок збільшення експортних мит на нафтопродукти. Крім того, негативний вплив на ціну нафтопродуктів робить падіння американського долара відносно євро.
Разом з тим експерт припускає, що на зростання цін вплине і дефіцит нафтопродуктів. "У найближчий місяць російська нафта підвищиться у вартості через збільшення експортних мит, і не виключаю, що і її кількість, швидше за все, буде обмежена, оскільки російським виробникам буде вигідніше переробляти на локальних НПЗ, і реалізовувати продукти усередині країни ніж відправляти ресурс на експорт", - вважає він.
Говорячи про спекулятивну складову ціну на бензин, Алексеєнко відзначив, що у весняний період через високий попит вона становить від 5% до 10%. "Втім, якщо фундаментальні фактори залишаться незмінними - ціна на нафту буде коливатися в межах 100-110 дол./т. і вище - підняття зростання цін до 6 грн/л за А-95 буде неминучим та абсолютно обґрунтованим", - підкреслив експерт.
У той же час Алексеєнко вважає, що нафтотрейдерам буде складно підняти ціну на бензин вище позначки 6 грн/л за А-95 у найближчий тиждень через ті обмеження, які введені урядом, зокрема Мінпаливенерго, що встановив ціновий коридор для світлих нафтопродуктів. Однак він припускає, що рамки цього коридору будуть переглянуті убік підвищення вже в квітні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас